Κόσμος

PKK: «Το τουρκικό κράτος να χαλαρώσει τις συνθήκες κράτησης και απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν»

Οι Κούρδοι απαιτούν εγγυήσεις από την Άγκυρα για την διευκόλυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ζήτησε από την Τουρκία την χαλάρωση του καθεστώτος απομόνωσης του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μάλιστα, το PKK αποκάλεσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως τον «επικεφαλής διαπραγματευτή» του κόμματος σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το τουρκικό κράτος, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες αιματηρής ένοπλης δράσης.

«Αναμένουμε από το τουρκικό κράτος τροποποιήσεις στους όρους απομόνωσης στο νησί-φυλακή Ιμραλί και χορήγηση στον ηγέτη (Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ελεύθερων και ασφαλών συνθηκών εργασίας ώστε να είναι σε θέση να διευθύνει την διαδικασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάγκρος Χιουά, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του PKK.

«Ο ηγέτης είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας», διευκρίνισε το στέλεχος του PKK, μετά την ανακοίνωση της διάλυσής του στις 12 Μαΐου 2025.

Το PKK καταγγέλλει την απουσία «εγγυήσεων ή μέτρων» εκ μέρους της Τουρκίας για την διευκόλυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που προσδοκά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

«Μέχρι στιγμής, το τουρκικό κράτος δεν έχει προσφέρει καμία εγγύηση ή μέτρο για την διευκόλυνση της διαδικασίας. Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Ζάγκρος Χιουά.

«Μέχρι σήμερα, βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού εξακολουθούν να στοχεύουν τις θέσεις μας», τόνισε ο ίδιος στην συνέχεια. Ο εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας δηλώνει ότι το PKK αρνείται την επιλογή του εξορισμού των μελών του από την Τουρκία.

«Το PKK τερματίζει την ένοπλη δράση του (…) αν το τουρκικό κράτος θέλει ειλικρινά και σοβαρά την ειρήνευση, θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε τα μέλη του PKK να ενταχθούν σε μία δημοκρατική κοινωνία», είπε.

«Μία πραγματική ειρήνη απαιτεί ενσωμάτωση και όχι εξορία», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Mayday! Δεν υπάρχει ώθηση, χάνουμε ισχύ, δεν μπορούμε να πάρουμε ύψος», το τελευταίο μήνυμα του πιλότου της Air India
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες και τα ονόματα των πιλότων και του πληρώματος του αεροσκάφους - «Το κινητό της εξακολουθεί και χτυπά...», λέει με σπαραγμό συγγενής αεροσυνοδού
Ο συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης της Air India, Clive Kunder
Μήνυμα Τραμπ σε Ισραήλ: Δεν θέλω να επιτεθεί στο Ιράν – Είμαστε κοντά σε συμφωνία και θα την τινάξει στον αέρα
«Το Ιράν θα πρέπει να διαπραγματευτεί λίγο πιο σκληρά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μας δώσει κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι διατεθειμένο να δώσει», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ