Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

«Partygate» – Μπόρις Τζόνσον: Η αστυνομία ζητά «ελάχιστη αναφορά» στην έρευνα για τα πάρτι

«Partygate» – Μπόρις Τζόνσον: Η αστυνομία ζητά «ελάχιστη αναφορά» στην έρευνα για τα πάρτι
Reuters

Στο επίκεντρο έρευνας η υπόθεση partygate για τα πάρτι με οικοδεσπότη τον Μπόρις Τζόνσον. Η μητροπολιτική αστυνομία ζητά περιορισμούς στο περιεχόμενο της εσωτερικής έκθεσης της Σου Γκρέι για το σκάνδαλο.

Η αστυνομία ζήτησε η έκθεση για το partygate να έχει μόνον «ελάχιστη αναφορά» στα γεγονότα στην κατοικία του Μπόρις Τζόνσον κατά παράβαση των κανόνων του lockdown, μία υπόθεση που ίσως καθορίσει το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού, μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω.

Ο Τζόνσον, που αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή για την πρωθυπουργία του λόγω των πάρτι στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχει έως τώρα αντέξει απέναντι στις φωνές που πληθαίνουν και του ζητούν να παραιτηθεί για τα γεγονότα αυτά, καλώντας τους βουλευτές να περιμένουν την έκθεση.

Η έκθεση, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός, Σου Γκρέι, εξετάζει μια σειρά από καταγγελίες ότι υπάλληλοι, και ο Τζόνσον, παραβρέθηκαν σε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, παραβιάζοντας τους κανόνες που οι ίδιοι είχαν επιβάλει στον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ευρήματα αυτής της εσωτερικής διοικητικής έρευνας αναμένονταν να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό ανατράπηκε όταν την Τρίτη (25.01.2022) η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για κάποια από τα γεγονότα προκειμένου να αξιολογήσει εάν διαπράχτηκαν ποινικά αδικήματα.

Πάρτι στου Μπόρις… 

Αξιωματούχοι εξετάζουν με ποιον τρόπο θα δημοσιευθεί η έκθεση της Γκρέι χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ποινική έρευνα και κάποιοι βουλευτές φοβούνται ότι θα είναι λιγότερο ουσιαστική και θα προσφέρει περιορισμένη εικόνα για το τι συνέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά το lockdown.

Μπορεί επίσης, σύμφωνα με κάποιους βουλευτές, να καθυστερήσει να δημοσιοποιηθεί.

«Για τα γεγονότα που ερευνάμε, ζητούμε να υπάρξει ελάχιστη αναφορά στην έκθεση της Προεδρίας της Κυβέρνησης», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία σε ανακοίνωση. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν ζήτησε περιορισμούς για άλλα γεγονότα στην έκθεση, ούτε την καθυστέρηση της έκθεσης, αλλά είμαστε σε συνεχή επαφή με την Προεδρία της Κυβέρνησης, και για το περιεχόμενο της έκθεσης, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια προκατάληψη στην έρευνά μας».

Η έκθεση της Γκρέι, την οποία η ίδια θα παραδώσει στον Τζόνσον πριν από τη δημοσιοποίησή της και την παρουσίασή της στο Κοινοβούλιο, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την τύχη του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν πει στους πολίτες να μην βγάζουν συμπεράσματα πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Πολλοί βουλευτές από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα περιμένουν τη δημοσίευσή της για να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Τζόνσον μέσω διαδικασίας ψήφου μομφής.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον έχει πει ότι ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι παραβίασε τον νόμο για καμία από τις συναθροίσεις αυτές και ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει η έκθεση να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα σήμερα, υπουργός δήλωσε ότι η έκθεση δεν έχει παραδοθεί ακόμα στο γραφείο του Τζόνσον. «Μίλησα σε κάποιον στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από μισή ώρα και σίγουρα δεν άφησαν να εννοηθεί ότι είχε παραληφθεί», δήλωσε ο Κρις Φίλιπ, υπουργός για την Τεχνολογία και την Ψηφιακή Οικονομία, στο Sky News. «Σίγουρα δεν έχω καμία ενημέρωση αυτή τη στιγμή ότι έχει παραληφθεί».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις