Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Politico: Σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία κατά Ζελένσκι για τον «ανεπιθύμητο» Σταϊνμάιερ

Politico: Σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία κατά Ζελένσκι για τον «ανεπιθύμητο» Σταϊνμάιερ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κηρύξει ανεπιθύμητο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο έχει προκαλέσει απογοήτευση στους πολιτικούς της Γερμανίας και προειδοποιεί ότι η κίνηση μπορεί να έχει μπούμερανγκ.

Ο Φρανκ Σταϊνμάιερ, που θεωρείται σύμβολο της ήπιας γραμμής της Γερμανίας στη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κίεβο σήμερα Τετάρτη (13.4.2022) μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής, αλλά ο Γερμανός πρόεδρος έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι του – κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας — αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος.

Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση ήταν ταπεινωτική για τον Σταϊνμάιερ – έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών που συνδέεται στενά με την προηγούμενη πολιτική του Βερολίνου να επιδιώκει στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία – αλλά και για τη Γερμανία συνολικά. Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σταϊνμάιερ είναι ο υψηλότερος εκπρόσωπος του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι γνωστοποίησε την απόφασή του λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο μυστικό ταξίδι του Σταϊνμάιερ, μετά από μέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν την αμηχανία στη γερμανική ταμπλόιντ Bild, βάθυνε τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

«Ενοχλητική» η στάση του Κιέβου προς τον Γερμανό πρόεδρο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι βρήκε την απόφαση του Ζελένσκι να μην καλωσορίσει τον Σταϊνμάιερ «ενοχλητική».

Αντιδρώντας στην πρόσκληση της Ουκρανίας να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουκρανία, ο Σολτς είπε στο ραδιόφωνο RBB24 ότι δεν σχεδίαζε κανένα τέτοιο ταξίδι στο εγγύς μέλλον. Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι είχε πάει στο Κίεβο μόλις μια εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ότι μιλούσε τακτικά στον Ζελένσκι στο τηλέφωνο, πιο πρόσφατα την Κυριακή.

Σε επίσημη δήλωση, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε μια νηφάλια αντίδραση στην ουκρανική κίνηση, λέγοντας ότι ο Σταϊνμάιερ «έχει πάρει και παίρνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι είχε επίσης απευθυνθεί απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί. «Ενώ κατανοώ την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, αναμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην αναμειγνύονται αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Ρολφ Μούτζενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κέντρου- έφυγε από τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα τόσο του Σταϊνμάιερ όσο και του Σολτς.

«Απογοήτευση»

Ο Μάικλ Ροθ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι.

«Αυτός [ο Steinmeier] θα είχε ταξιδέψει ως ο ανώτατος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα σαφές μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας — με λόγια και με πράξεις. Είναι κρίμα», είπε ο Ροθ, ο οποίος είναι επίσης σοσιαλδημοκράτης.

Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο άλλους κορυφαίους βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας — τη Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), την πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Bundestag και τον Άντον Χοφράιτερ των Πρασίνων, τον πρόεδρο του Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η τριάδα συνάντησε Ουκρανούς νομοθέτες και ο Ροθ τόνισε ότι αυτός ο διάλογος ήταν πολύτιμος. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα», είπε.

Η Στρακ-Ζίμερμαν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν ήταν φιλική», αλλά εξέφρασε επίσης κάποια κατανόηση: «Τα νεύρα είναι ακατέργαστα παντού», είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα «παρασκηνιακά» και όχι δημόσια.

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Ζελένσκι ήθελε ο καγκελάριος Σολτς, αντί ο Σταινμάιερ, να έρθει στο Κίεβο και να ανακοινώσει την προμήθεια περισσότερων όπλων.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει την καγκελάριο, ώστε να λάβει άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε ο Αρέστοβιτς.

Ενώ ο Σταϊνμάιερ είναι αρχηγός κράτους, ο ρόλος του είναι μάλλον συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Scholz ως καγκελάριο. Ο Σολτς καθυστερεί να αποφασίσει εάν θα προμηθεύσει γερμανικά τανκς και βαρέα όπλα στην Ουκρανία παρά την πίεση των εταίρων του συνασπισμού.

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι εάν ο στόχος του Ζελένσκι ήταν πράγματι να ωθήσει τον Scholz να επισκεφθεί το Κίεβο και να διακηρύξει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης, οι ενέργειες του Ουκρανού ηγέτη μπορεί να ήταν αντιπαραγωγικές.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον καγκελάριο μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το FDP να ταξιδεύει σε μια χώρα που κηρύσσει τον αρχηγό του κράτους της χώρας μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», δήλωσε ο Κουμπίκι στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA.

Ο Ζακ Σούστερ, επικεφαλής σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας Welt, υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια», σημειώνοντας ότι η Γερμανία ήταν «ο μεγαλύτερος [οικονομικός] δωρητής του Κιέβου από την [αρχική] ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη έγινε την ίδια ημέρα που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Γερμανίας για να συζητήσει τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη αλλαγής θέσης.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση μας είναι αμετάβλητη: Έχουμε παράσχει όπλα, συνεχίστε να προμηθεύεστε, αλλά μην μιλάτε για ποιότητες, ποσότητες ή ημερομηνίες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις