Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολιτική κρίση στην Ιαπωνία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Χατογιάμα και ο γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος Οζάουα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός Χατογιάμα και ο γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος Οζάουα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός Χατογιάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος Οζάουα παραιτούνται.

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο ίδιος και ο ισχυρός γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ιτσίρο Οζάουα, θα παραιτηθούν, μετά την δραματική μείωση της δημοτικότητας του πολιτικού στις δημοσκοπήσεις, που απειλεί με ήττα το κόμμα στις εκλογές για την άνω βουλή τον επόμενο μήνα.
 
Ο Χατογιάμα έγινε, έτσι, ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη σειρά που εγκαταλείπει το θώκο πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στο αξίωμα, και επενδυτές εξέφρασαν “ανησυχία” για το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια θα σημάνει μεγαλύτερη εξάρτηση της οικονομικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα. Το γιεν σημείωσε πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στην ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο (91,78:1, από 91,1 πριν την ανακοίνωση).
 
Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος εντείνονται οι πιέσεις προς το Χατογιάμα να παραιτηθεί προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του να κερδίσει τις εκλογές της 11ης Ιουλίου.
 
“Για να αναζωογονήσουμε το κόμμα μας, πρέπει να αναδείξουμε ένα ολοκάθαρο Δημοκρατικό κόμμα. Θα ήθελα να ζητήσω τη συνεργασία σας”, είπε ο Χατογιάμα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.
 
Ο Χατογιάμα “τιμωρήθηκε” στις δημοσκοπήσεις από τους ψηφοφόρους, με το 80% να τον αποδοκιμάζει και το 60% να τάσσεται υπέρ της παραίτησής του. Η φημολογία ότι ο Οζάουα –ο οποίος φέρεται αναμιγμένος σε σκάνδαλα– κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο τον έβλαψε, όπως και η επαμφοτερίζουσα στάση του στο ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.
 
Αναλυτές αναμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Χατογιάμα, ο οποίος εγκαταλείπει το θώκο μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τη σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο νέος ηγέτης θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανώς ήδη την Παρασκευή, δήλωσε στέλεχος του κόμματος.
 
Ο Χιντενόρι Σουεζάουα, οικονομικής αναλυτής, εκτίμησε ότι η απόφαση πρέπει να ελήφθη “από τον Οζάουα”, ώστε “να κερδίσει το κόμμα τις εκλογές”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε