Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Qatar Gate: Και τρίτη χώρα εμπλέκεται στο σκάνδαλο, η Μαυριτανία

Qatar Gate: Και τρίτη χώρα εμπλέκεται στο σκάνδαλο, η Μαυριτανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μπορεί η απολογία της Εύας Καϊλή να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (22.12.2022), όμως οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που έχει ταράξει συθέμελα την ΕΕ, δεν σταματούν, καθώς τώρα γίνεται λόγος για συμμετοχή τρίτης χώρας, μετά το Κατάρ και το Μαρόκο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιταλική La Repubblica, η Μαυριτανία είναι η τρίτη χώρα που μπορεί να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatar Gate. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, περιέγραψε στους εισαγγελείς το «σχέδιο του Κατάρ» και αποκάλυψε την πιθανή εμπλοκή μιας ακόμη ΜΚΟ αλλά και τον ύποπτο ρόλο μιας τρίτης χώρας.

Παράλληλα, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής και φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έδωσε τα ονόματα τριών ευρωβουλευτών που φέρονται να έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο ενώ πρώην βοηθός του, φέρεται να δήλωσε ότι «υπήρχε και μία τρίτη χώρα που φέρεται να εξαγόρασε ευνοϊκή μεταχείριση, η Μαυριτανία.

Την ίδια ώρα, η Il Fatto Quotidiano αποκαλύπτει την κατάθεση του Παντσέρι για τη Μαυριτανία: «Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους.

Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».

Οι 3 ευρωβουλευτές που «έδωσε» ο Παντσέρι

Παράλληλα, η La Repubblica αποκαλύπτει και τα τρία ονόματα που «έδωσε» στις Αρχές ο Παντσέρι, δηλαδή τους πρώην ευρωβουλευτές που εμφανίζει ως εμπλεκομένους στο Qatar Gate, ώστε να καταφέρει να κάνει μια συμφωνία με τις Αρχές και να μην πέσει πάνω του βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο Παντσέρι αποκάλυψε στους εισαγγελείς ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ» ενώ δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα».

Ακόμη, φέρεται να «έδωσε» το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως «πήγε στο Κατάρ», αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως «ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο».

Η πορεία των χρημάτων από Κατάρ και Μαρόκο

Η La Repubblica αναφέρει μεταξύ άλλων και τον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι. Αναφέρει και το όνομα του Γιανσίν Μανσούρι, διευθυντή της DGED, των μυστικών υπηρεσιών που εργάζεται για το Ραμπάτ.

Ακόμη, επιβεβαιώνεται και ο ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, γνωστός ως «ο γίγαντας». Είναι ο πρέσβης του Μαρόκου στη Βαρσοβία, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την απολογία του Τζιόρτζι, γίνονταν οι δωροδοκίες.

Μάλιστα, η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, επικαλούμενη την ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τα χρήματα από το Κατάρ πέρναγαν από τα χέρια του εργαζόμενου της κυβέρνησης του Κατάρ, του Μπουντζελά, ο οποίος είναι γνωστός και ως «ο Αλγερινός».

Αυτός έφερνε σε επικοινωνία τον Τζιόρτζι με έναν φερόμενο ως Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και τέλος σε άνθρωπο το Βέλγιο.

Η κατάσχεση του διαμερίσματος του Νικολό – Φιγκά Ταλαμάνκα

Χθες Τρίτη (20.12.2022) το βράδυ, κατασχέθηκε ένα δημοσίευμα του Νικολό – Φιγκά Ταλαμάνκα, αξίας 215.000 ευρώ, αποκαλύπτει η La Repubblica. Η κατάσχεση έγινε μετά από αίτημα του Βέλγου ανακριτή ενώ ο δικαστής που ηγείται των προκαταρκτικών ερευνών για το Qatar Gate στην Αόστα της Ιταλίας εξέδωσε διάταγμα για προληπτική κατάσχεση, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε έναντι του ποσού των 215.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο από τη Nakaz Development sprl, μια εταιρεία με επικεφαλής τον Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, ένα από τα βασικά πρόσωπα στην έρευνα για το Qatar Gate.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην περιοχή Breuil-Cervinia, στην κοιλάδα της Αόστα. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στο συγκρότημα Schuss 1, στην περιοχή Cielo Alto της Cervinia. Είναι ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στον τέταρτο όροφο, αποτελούμενο από πέντε δωμάτια συν ένα γκαράζ και η πώλησή του θα μπορούσε να βοηθήσει το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με τους ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση του σκανδάλου.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις