Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Roger Waters: Αντισημίτης και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ιδρυτής των Pink Floyd

Roger Waters: Αντισημίτης και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ιδρυτής των Pink Floyd

Ο Ρότζερ Γουότερς δεν είναι απλά ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd. Είναι ο άνθρωπος που έχει υπογράψει ένα από τα πιο αντιφασιστικά τραγούδια (The Wall). Είναι ο ίδιος που κατηγορείται από πολλούς ως αντισημίτης.

Ανάμεσα σε αυτούς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ρότζερ Γουότερς ξεσήκωσε χαμό όταν πριν από μερικές εβδομάδες, σε συναυλία του στο Βερολίνο, εμφανίστηκε με μακρύ μαύρο παλτό και περιβραχιόνιο στο χέρι, που θύμισε πολύ στολή των SS. Θύμιζε επίσης τον πρωταγωνιστή της ταινίας The Wall, που είναι βασισμένη στο τραγούδι των Pink Floyd!

Κι εκείνος φορούσε μαύρη μακριά καμπαρντίνα και περιβραχιόνιο στο χέρι.

Αντί για τη σβάστικα των Ναζί, το δικό του περιβραχιόνιο είχε δυο σφυριά… 

Δείτε απόσπασμα από την ταινία 

Και την εμφάνιση του Ρότζερ Γουότερς 

Στη συναυλία του Γουότερς στο Βερολίνο, τα video wall έδειχναν με κόκκινα γράμματα το όνομα της Άννας Φρανκ και της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, της Αμερικανό-παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στη Τζενίν.

Αυτή η σύνδεση θεωρήθηκε από το Ισραήλ προσβολή και ένδειξη αντισημιτισμού.

Χθες (06.06.2023) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάχθηκε με εκείνους που κατηγορούν τον Roger Waters ως αντισημίτη.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διενεργεί έρευνα για «υποψίες υποκίνησης μίσους» έπειτα από προσφυγές αφού «ενδύματα που φορέθηκαν επί σκηνής» θα μπορούσε να θεωρηθεί πως «εξυμνούσαν ή δικαιολογούσαν το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς» ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Στη συναυλία επιδείχθηκαν «σύμβολα βαθιά προσβλητικά για τον εβραϊκό λαό» που «υποβαθμίζουν το ολοκαύτωμα», έκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντισημιτικά στοιχεία για να δυσφημίσει τους Εβραίους», επέμεινε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο 79χρονος Ρότζερ Γουότερς έχει ταχθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ του μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων εν ονόματι της υπεράσπισης της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Ο τραγουδιστής και συνθέτης χαρακτηρίζει «κακόπιστες» τις επικρίσεις.

Τα στοιχεία της συναυλίας για τα οποία κατηγορείται ήταν «ξεκάθαρα μήνυμα εναντίον του φασισμού, της αδικίας και του φανατισμού σε όλες τους τις μορφές», και κάθε προσπάθεια να διαστρεβλωθεί το μήνυμα αυτό «είναι ανέντιμη», επισήμαινε προ ημερών, σε ανάρτησή του σε Instagram και Twitter.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Waters (@rogerwaters)

Ο βρετανός ρόκερ προκάλεσε εξάλλου πολεμική όταν εξέφρασε πρόσφατα την άποψη πως «δεν είναι αλήθεια ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν απρόκλητη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις