Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Shell: Τέλος από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom και τον αγωγό Nord Stream2

Shell

Η Shell το… πάτησε, ανακοινώνοντας την απόφασή της να αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση της BP να εγκαταλείψει το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, που οφείλεται σε μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι μια απόφαση που λαμβάνουμε με πλήρη συνείδηση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε -και δεν θα παραμείνουμε δίπλα τους. Η άμεση εστίασή μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη του λαού μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε επίσης για τις λεπτομερείς επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

Στα τέλη του 2021, η Shell είχε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στις επιχειρήσεις στη Ρωσία

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως θα εγκαταλείψει το εργοστάσιο Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, όπως επίσης και από τη Salym Petroleum Development, μια άλλη κοινοπραξία με την Gazprom.

Επίσης θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον οποίο βοήθησε να χρηματοδοτήσει ως μέρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και τις σχετικές οντότητες θα επηρεάσει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Shell στη Ρωσία και θα οδηγήσει σε απομειώσεις», ανέφερε η εταιρεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις