Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Τακλομπάν: Σε αυτή την πόλη χάθηκαν 10.000 ζωές (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Τακλομπάν: Σε αυτή την πόλη χάθηκαν 10.000 ζωές (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εφιάλτης εγκαταστάθηκε στη Φιλιππίνες. “Αναμένουμε το χειρότερο” λένε από τον ΟΗΕ που εκτιμά ότι συνολικά οι άνθρωποι που επλήγησαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς συνολικά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ όμως 10.000 σκοτώθηκαν μόνο στην πόλη Τακλομπάν ενώ ο αριθμός όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα ανέρχονται σε 10 εκατομμύρια.


“Πολλές περιοχές είναι γεμάτες με πτώματα, αναμένουμε το χειρότερο” είπε ο Τζον Γκινγκ, ο διευθυντής των επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι κάτοικοι ψάχνουν απεγνωσμένα για τροφή, νερό και φάρμακα. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακουίνο, κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αρωγής προς τους χιλιάδες πληγέντες.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι σορούς και συντρίμμια. Ο φόβος για την εκδήλωση επιδημιών είναι μεγάλος. Ο στρατός έχει βγεί στους δρόμους για να αποτρέψει λεηλασίες.

Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται, ότι έχουν πληγεί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες. Στη UNICEF έχει σημάνει συναγερμός για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 πεζοναύτες για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών, ενώ το αεροπλανοφόρο George-Washington και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες. Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες.


Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 7-12 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή 35-50 διασωστών και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους επιζώντες.

Η Ιαπωνία στέλνει ομάδας διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στις Φιλιππίνες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, PAM, έστειλε ομάδα αποτίμησης των αναγκών στο Τακλομπάν και οργανώνει την αποστολή 40 τόννων επισιτιστικής βοήθειας.

Μεταγωγικό αεροσκάφος της UNICEF φθάνει σήμερα στις Φιλιππίνες μεταφέροντας 60 τόννους σε σκηνές και ιατρικό υλικό. Η UNICEF και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός οργανώνουν επίσης την αποστολή ειδών προσωπικής υγιεινής και εξοπλισμού για τον καθαρισμό του νερού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ποσόν 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Γερμανία στέλνει 23 τόννους βοήθειας. Η Αυστραλία υποσχέθηκε την χορήγηση 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Νέα Ζηλανδία θα αποδεσμεύσει 1,3 εκατομμύριο ευρώ.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς σύνορα στέλνουν βοήθεια 200 τόννων σε φάρμακα, σκηνές και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Η Oxfam ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διασωστών. Το Βιετνάμ, το οποίο επλήγη επίσης από τον τυφώνα Χαϊγιάν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100.000 δολαρίων.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα θύματα της καταστροφής.

Στο Πεκίνο, η εφημερίδα Global Times γράφει ότι η Κίνα πρέπει να παραμερίσει τις εδαφικές της διαφορές με τις Φιλιππίνες και να βοηθήσει τα θύματα του τυφώνα. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες.



ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ REUTERS

 
Διαβάστε

Έκκληση βοήθειας από τη UNICEF για τα παιδιά στις Φιλιππίνες

Η στιγμή που ο τυφώνας Χαϊγιάν χτυπάει τις Φιλιππίνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Γεννήθηκε μέσα στα ερείπια – Μια συγκινητική ιστορία από τις Φιλιππίνες

Σκοτώθηκαν προσπαθώντας να προστατευτούν από τον τυφώνα

Στο Βιετνάμ ο τυφώνας – φονιας – Ολική Καταστροφή στις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες – Τουλάχιστον 10.000 οι νεκροί – Συγκλονιστικές εικόνες

Ο τυφώνας Χαϊγιάν διέλυσε τις Φιλιππίνες – Για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς κάνουν λόγο οι αρχές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε