Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ταμπουρωμένοι με έναν όμηρο οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo – «Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες», λένε

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

– Οι διαπραγματευτές για την απελευθέρωση του ομήρου επικοινώνησαν με τα αδέρφια Κουασί
– Επιβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην παραδοθούν στις αρχές
– Ελεύθερος σκοπευτής έχει ήδη πάρει θέση σε κτίριο απέναντι από την εταιρία όπου κρύβονται
– Οι δράστες μπήκαν στην εταιρία υποδυόμενοι τους αστυνομικούς – Τι είπε άνθρωπος που τους συνάντησε
– Πως περιγράφει την ομηρία αυτόπτης μάρτυρας: Είναι βαριά οπλισμένοι και φορούν κράνη
– Εντολή στους υπαλλήλους εταιριών κοντά στο τυπογραφείο όπου κρατείται ο όμηρος να μείνουν κλεισμένοι μέσα
– Εκκενώθηκαν σχολεία της περιοχής, απομακρύνθηκαν 1000 παιδιά
– Διαψεύστηκαν οι αναφορές για δυο νεκρούς στην ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους μακελάρηδες του Charlie Hebdo και την αστυνομία
– Ο Σαΐντ Κουασί είχε συναντηθεί με κορυφαίο κληρικό της Αλ Κάιντα
ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ FRANCE 24 ΚΑΙ ΤΟ SKY NEWS
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Θέλουμε να πεθάνουμε σαν μάρτυρες”. Αυτό ήταν το μοναδικό που είχαν ο Σαϊντ και ο Σερίφ Κουασί, τα δυο αδέρφια αλγερινής καταγωγής, που σκόρπισαν θάνατο και τρόμο με την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, όπου εκτέλεσαν εν ψυχρώ 12 αθώους ανθρώπους!

ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ SKY NEWS KAI TO FRANCE 24

Τα δυο αδέρφια μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών και ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία κατέληξαν σε μια επιχείρηση που τυπώνει πλακάτ, αφίσες, πανό και φτιάχνει εκθεσιακά περίπτερα.
Υποδύθηκαν τους αστυνομικούς για να τους αφήσουν να μπουν στα γραφεία της εταιρίας. Μάλιστα, ένας άνδρας τους συνάντησε και μάλιστα αντάλλαξε μαζί τους χειραψία. “Με χαιρέτισαν δια χειραψίας και μου είπαν πως «εμείς δεν σκοτώνουμε πολίτες» και συνέχισαν προς την εταιρία. Λέω να πάω να παίξω ένα λόττο”.
Η επιχείρηση απασχολεί πέντε εργαζόμενους αλλά την ώρα που τα αδέρφια Κουασί εισέβαλαν στο κτίριο, περίπου 40 χιλιόμετρα από έξω από το Παρίσι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, βρισκόταν εκεί μόνο ένας εργαζόμενος, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι γυναίκα. Και αυτός είναι που κράτησαν όμηρο.

Πηγή: BBC
Πηγή: Figaro

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν άμεσα. Ήδη έχει γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία των διαπραγματευτών με τους δράστες. Ο φόβος των αρχών πως οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι θα ήθελαν να πεθάνουν σαν μάρτυρες έγινε πραγματικότητα. Εφιάλτης.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν έξω από την μικρή πόλη Νταμαρτεν εν Γκουελ έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ τουλάχιστον ένας ελεύθερος σκοπευτής έχει πάρει θέση στην ταράτσα κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από την εταιρία όπου έχουν βρει καταφύγιο οι δράστες.


Ισχυρές δυνάμεις επίλεκτων ομάδων της γαλλικής αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής έχουν αποκλείσει την περιοχή και έχουν απομακρύνει από το σημείο τους περίπου 100 δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας CTD όπου κρατείται ο όμηρος είπε νωρίτερα πως είδε αστυνομικούς να κατεβαίνουν από ελικόπτερα με σχοινιά.

Απομάκρυναν 1000 παιδιά

Όπως μεταδίδει ο Rory Mulholland για την Telegraph, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να εκκενώσουν επιτυχώς και να απομακρύνουν από σχολεία κοντά στο σημείο της επιχείρησης σχεδόν 1000 παιδιά από νηπιαγωγεία και δημοτικά και να τα μεταφέρουν σε κοντινή πόλη. Κάποια από τα παιδιά ακούστηκαν να φωνάζουν Charlie, Charlie!

Νωρίτερα, δασκάλα νηπιαγωγείου είχε δηλώσει πως πολλά παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών βρίσκοταν μέσα στο σχολείο τους και οι δασκάλες τους, τους τραγουδούσαν για να τα κρατήσουν ήρεμα και να μη φοβούνται.

Μαρτυρίες…

Οι δυο άνδρες είναι βαριά οπλισμένοι, έχουν Καλάσνικοφ και ρουκετοφόρο. Σύμφωνα με γυναίκα που εργάζεται σε εταιρία κοντά σε εκείνη όπου κρατείται ο όμηρος περιγράφει συγκλονιστικές στιγμές.


Φωτογραφία Le Monde

Η γυναίκα όπως κι άλλοι συνάδελφοί της έχουν πάρει εντολή να μείνουν κλεισμένοι στα γραφεία τους. Από εκεί που βρίσκεται όμως έχει οπτική επαφή με το κτίριο της CTD. Η Κριστέλ Ογιόμ μίλησε τηλεφωνικά στο κανάλι iTELE και είδε πως βλέπει τουλάχιστον 15 αστυνομικούς μπροστά στις εγκαταστάσεις της CTD, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Νταμαρτεν εν Γκουελ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

“Είναι βαριά οπλισμένοι και φορούν κράνη. Βλέπω τέσσερα ελικόπτερα να πετούν. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. Ήρθαν και μας είπαν να μείνουμε μέσα καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας κατάστασης ομηρίας. Ακούσαμε 3 ή 4 πυροβολισμούς”, είπε.

Στο σημείο βρίσκονται και ομάδες ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο Meaux. Δεν υπάρχουν τραυματίες, αλλά φαίνεται πως κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Τι προηγήθηκε

Τα δυο αδέρφια κρύφτηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο αχανές δάσος του Ρετζ, που έχει έκταση μεγαλύτερη από το Παρίσι. Αποφάσισαν να βγουν από την κρυψώνα τους κλέβοντας ένα γκρι Peugeot 206 από μια γυναίκα, που τους αναγνώρισε και ειδοποίησε την αστυνομία.
Μάλιστα, όταν την ανάγκασαν να σταματήσει το αυτοκίνητό της, δεν την κατέβασαν από αυτό. Την έβαλαν να καθίσει στο πίσω κάθισμα και την άφησαν, όπως μεταδίδει η Figaro, στην είσοδο του χωριού. Το περιστατικό είδε η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του χωριού, η οποία είπε πως η γυναίκα είναι σε κατάσταση σοκ και χρειάστηκε βοήθεια από ψυχολόγους!

Η αστυνομία τους εντόπισε και νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε ανελέητο ανθρωποκυνηγητό και σφοδρότατη ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ πως υπήρξαν δυο νεκροί και 20 τραυματίες διαψεύστηκε από την εισαγγελέα του Παρισιού.

Τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα άρχισαν να κάνουν πτήσεις πάνω από την περιοχή. Οι δράστες όμως πρόλαβαν να ταμπουρωθούν στα γραφεία της εταιρίας και να πάρουν όμηρο έναν υπάλληλο. Ένα ακόμη θρίλερ μόλις είχε ξεκινήσει.

Εκπαίδευση στην Υεμένη και συνάντηση με κληρικό της Αλ Κάιντα

Ο Σαΐντ Κουασί είχε επισκεφθεί την Υεμένη το 2011 και είχε συναντηθεί με τον ακραίο ισλαμιστή ιερωμένο Ανουάρ Αλ Αουλάκι, ο οποίος φερόταν να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και ο οποίος σκοτώθηκε το 2011, δήλωσε αποκλειστικά στο Reuters ανώτερη πηγή των μυστικών υπηρεσιών της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σαΐντ Κουασί βρισκόταν στην Υεμένη το 2011 όπου παρέμεινε για αρκετούς μήνες μαζί με άλλους ξένους που μετέβησαν σε αυτή τη χώρα για θρησκευτικές σπουδές, αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με το αν εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), ένα από τα πλέον δραστήρια παρακλάδια του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά από εκείνη των αμερικανικών αρχών πως ο Σερίφ και ο Σαΐντ Κουασί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας και πως ο δεύτερος είχε εκπαιδευθεί στην Υεμένη.

Οι αδελφοί Κουασί περιλαμβάνονταν “στον κατάλογό μας εδώ και χρόνια”, αποκάλυψε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που δεν κατονομάσθηκε. Τα ονόματα των δύο ανδρών βρίσκονται στις αμερικανικές βάσεις δεδομένων με τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση και στην “No Fly List” με τα πρόσωπα που δεν μπορούν να επιβιβασθούν σε πτήση από και προς τις ΗΠΑ.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των New York Times, ότι ο Σαΐντ πέρασε πολλούς μήνες του 2011 στην Υεμένη, όπου εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων από μέλος της Αλ Κάιντα, πριν επιστρέψει στη Γαλλία.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισαν ήρωες τους αδερφούς Κουασί αλλά δεν διεκδίκησαν να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση. Αντίθετα, η αστυνομία εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η Αλ Κάιντα σε μια προσπάθεια της τρομοκρατικής οργάνωσης να «επανακτήσει» τη… θέση της στο χάρτη της διεθνούς τρομοκρατίας από τους τζιχαντιστές του ISIS!

Πηγή: Telegraph, BBC
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε