Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Το “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας ικανοποίησε Κομισιόν και ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ: REUTERS
ΦΩΤΟ: REUTERS

Με χαρά υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε το “όχι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, χαρακτηρίζοντάς το θετικό για την Ευρώπη, και επισήμανε την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν οι Σκωτσέζοι για την παραμονή τους στην ΕΕ.

“Χαιρετίζω την απόφαση του λαού της Σκωτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Μπαρόζο. “Αυτό το αποτέλεσμα είναι θετικό για την ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρότερη Ευρώπη την οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε σχόλιό του, το οποίο προφανώς αναφερόταν στις εκκλήσεις στη Βρετανία -κι ειδικά στην Αγγλία- για αποχώρηση από την ΕΕ, ο Μπαρόζο είπε: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι στη διάρκεια της συζήτησης τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση και ο λαός της Σκωτίας επανειλημμένως επέδειξαν την ευρωπαϊκή τους δέσμευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση της Σκωτίας, στους τομείς ευθύνης της, οι οποίοι είναι σημαντικοί για το μέλλον της Σκωτίας, περιλαμβανομένων των τομέων εργασίας και ανάπτυξης, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος και αυστηρότερων ρυθμίσεων”, κατέληξε.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της Συμμαχίας μας ισχυρής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: “Χαιρετίζω την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα”.

Οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανή διάσπαση της Βρετανίας, η οποία διατηρεί πυρηνική βάση στη Σκωτία, θα αποδυνάμωνε αυτό το σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

“Πολύ ευτυχής” η Ισπανία

Από την πλευρά της, η Ισπανία είναι “πολύ ευτυχής” για το “όχι” των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αντιτίθεται κατηγορηματικά στο δημοψήφισμα που θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου οι εθνικιστές της Καταλονίας.

“Είμαστε πολύ ευτυχείς που η Σκωτία παραμένει μαζί μας”, πρόσθεσε ο Ραχόι σε μήνυμά του μέσω βίντεο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι ψηφοφρόοι “έκαναν την επιλογή ανάμεσα στο διαχωρισμό και την ολοκλήρωση, ανάμεσα στην απομόνωση και το άνοιγμα”.

Τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές έχουν σήμερα τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές θεώρησαν πως η ψήφος των Σκωτσέζων κατά της ανεξαρτησίας μειώνει τις προοπτικές για μια ενίσχυση του κινήματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

“Υπήρχε κάποια ανησυχία πως, αν κέρδιζε το ‘ναι’, τότε μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να δημιουργούνταν και στην Καταλονία”, λέει ο Πατρίκ Ζακ, στέλεχος της BNP Paribas. “Έτσι βλέπουμε τώρα μια διόρθωση της κίνησης που είχαμε δει τις λίγες περασμένες εβδομάδες”.

Ο δείκτης IBEX του σημείωσε αύξηση κατά 1,2%, στις 11.121,3 μονάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

55,3% όχι στην ανεξαρτησία της Σκωτίας – Κάμερον: Ακούσαμε, έρχονται περισσότερες εξουσίες

Μετά τη Σκωτία η Ισπανία φοβάται για δημοψήφισμα στην Καταλονία

Έμεινε όνειρο η ανεξαρτησία της Σκωτίας – Κοντά στο 55% το “όχι”

Τεράστια γκάφα του CNN για τη Σκωτία: Έδωσε 52% στο «οχι» και… 58% στο «ναι»!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε