Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Tsiklon: «Σχεδόν βέβαιη η βύθιση της ρωσικής κορβέτας», λένε οι Βρετανοί

Tsiklon: «Σχεδόν βέβαιη η βύθιση της ρωσικής κορβέτας», λένε οι Βρετανοί
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Βυθίστηκε το ρωσικό πολεμικό πλοίο, η κορβέτα «Tsiklon» κλάσης Karakurt, όπως ανέφερε χθες (23.05.2024) το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία των επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου, έγινε μετά από την μαζική επίθεση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Σεβαστούπολης τόσο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου ATACMS.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών τονίζουν χαρακτηριστικά ότι βύθιση της ρωσικής κορβέτας είναι «σχεδόν βέβαιη», άρα η εκτίμηση έχει πάνω από 95% πιθανότητα να ισχύει, ενώ στη συνέχεια υπενθυμίζουν ότι η «Tsiklon» βυθίστηκε έχοντας συμπληρώσει μόνο 10 μήνες υπηρεσίας στον ρωσικό στόλο Μαύρης Θάλασσας.

Όπως είχαμε γράψει στο OnAlert, κορβέτα Tsiklon κλάσης Karakurt ήταν η πρώτη μονάδα επιφανείας, τα τελευταία 25 χρόνια, που κατασκευάστηκε και ναυπηγήθηκε εξ’ ολοκλήρου στο Κερτς, και αποτελούσε ένα από τα πιο καινούργια πολεμικά πλοία της Ρωσίας. 

Οι κορβέτες αυτής της κλάσης έχουν εκτόπισμα 800 τόνους και αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 30 κόμβων, ενώ έχουν αυτονομία 15 ημερών και είναι οπλισμένες με πυραύλους cruise τύπου Kalibr-NK και Oniks.

Τέλος, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απώλεια ενδεχομένως να μην επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουκρανία, όμως αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων να χτυπούν κύριους εχθρικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία. Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι την ίδια μέρα (19 Μαΐου 2024) το ναρκοθηρευτικό «Kovrovets» δέχτηκε πυραυλική επίθεση και βυθίστηκε μαζί με την ρωσική προηγμένη κορβέτα.

Πηγή: onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις