Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

“Βόμβα” Τραμπ! Αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, “τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του” να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και λέγοντας πως θα διαπραγματευτεί για μία πιο δίκαιη συμφωνία.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να πει ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξει να πετύχει “μια καλύτερη συμφωνία”. Όπερ και εγένετο.

Δείτε ζωντανή εικόνα από την απόφαση που ανακοινώνει ο Ντόναλντ Τραμπ

“Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σύντομα. Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό με συμφωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες δουλειάς για αμερικανούς”, είπε αρχικά ο αμερικανός Πρόεδρος, τον οποίο παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: “Στη G7 κάναμε ιστορικά βήματα που δίνουν προβάδισμα στους αμερικανούς σε σχέση με τα άλλα κράτη. Συζητήσαμε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ίσως και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Τηρούμε μία – μία τις υποσχέσεις που έδωσα στους αμερικανούς”.

Και τελικά… έριξε τη βόμβα: “Παλεύω κάθε μέρα για τον υπέροχο λαό των ΗΠΑ. Για να προστατέψω τα συμφέροντα των αμερικανών, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα και θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την υπάρχουσα συμφωνία, ή ακόμη και μία ολοκαίνουρια, που θα είναι προς το συμφέρον των αμερικανών. Φεύγουμε αλλά θα διαπραγματευτούμε για μια δίκαιη συμφωνία“.

Το μήνυμα της Μέρκελ

Τι κι αν η Άνγκελα Μέρκελ… τον “κάρφωσε” νωρίτερα; Όλα δείχνουν πως ο Τραμπ είναι αποφασισμένος. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

«Αυτή είναι, κατά την άποψή μου, μια αναγκαία συνθήκη», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τονίζοντας πως «αναμένει την απόφαση» του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε