Κυριακή, 19 Μαΐ
27oC Αθήνα

WSJ: “Το ΔΝΤ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες”

WSJ: “Το ΔΝΤ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες”

Ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, Simon Nixon, καλεί το ΔΝΤ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα, όπως ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βρετανία, με αφορμή τη δυσπιστία που επέδειξε το Ταμείο, σχετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η βρετανική κυβέρνηση “παίζει με τη φωτιά” με τη στρατηγική της λιτότητας, δεν προκάλεσε ζημιά, με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας βιώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, ωστόσο “τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες”.

WSJ: “Την περασμένη εβδομάδα, η Christine Lagarde ζήτησε συγγνώμη από τη Βρετανία. Είναι κρίμα που το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έδειξε την ίδια αβροφροσύνη απέναντι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα”

Συγκεκριμένα, η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης. “Ως εκ τούτου, προκλήθηκε καθυστέρηση της επιστροφής της Αθήνας στις αγορές ομολόγων”, συμπληρώνει το άρθρο.

WSJ: “Εάν η Αθήνα είχε πάρει περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το “φανταστικό έλλειμμα”, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης”

“Όμως, ακόμα και εάν το ΔΝΤ δεν καταφέρνει να εκστομίσει τη συγνώμη, η τελευταία έκθεση αξιολόγησής του, δείχνει αρκετά σημάδια μεταμέλειας”, εκτιμά ο Nixon, “αφού μιλά, μεταξύ άλλων, για σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας”.

Σχετικά τώρα με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η αμερικάνικη εφημερίδα τονίζει πως πρόκειται για ένα “καθησυχατικό σημάδι” που δείχνει πως οι δύσκολες αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στις απόψεις του ΔΝΤ που είναι αντίθετες με αυτές των τραπεζών, η WSJ σημειώνει χαρακτηριστικά πως “τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο. Εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο και οι τράπεζες είναι υπεραισιόδοξες στο τι μπορούν να ανακτήσουν από τα κόκκινα δάνεια, τότε η πιστωτική ασφυξία θα συνεχιστεί, πλήττοντας την ανάκαμψη. Αλλά εάν οι τράπεζες και οι επενδυτές έχουν δίκιο, τότε η ποιότητα ενεργητικού θα βελτιωθεί γρήγορα μόλις η εμπιστοσύνη επιστρέψει. Τα κόκκινα δάνεια θα ρυθμιστούν άμεσα, ο τραπεζικός δανεισμός θα επιστρέψει, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί. Και το επιχείρημα υπέρ της συγνώμης του ΔΝΤ θα είναι συντριπτικό”.

Φωτό - WSJ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικρότερο πλεόνασμα από πέρσι – Υπερτριπλάσιο από τους στόχους

Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για χρέος και νέο πακέτο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως χτυπάει η Ελλάδα

Στα “μαχαίρια” κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα της “Αυγής” και τα “νέα μηνμόνια”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε