Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

WSJ για Αλίνα Καμπάεβα: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες τις κυρώσεις για την «ερωμένη» του Πούτιν

WSJ για Αλίνα Καμπάεβα: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες τις κυρώσεις για την «ερωμένη» του Πούτιν

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλές είναι οι χώρες της Δύσης που έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες, ολιγάρχες και πολιτικούς της Ρωσίας, αλλά και σε συγγενείς τους. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε δει να επιβάλλονται μέτρα κατά της Αλίνα Καμπάεβα, την πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής που είναι γνωστή και ως… ερωμένη του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πως η 38χρονη Αλίνα Καμπάεβα είναι σύντροφος του Βλαντιμίρ Πούτιν και μητέρα τουλάχιστον τριών παιδιών του. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής διαδραματίζει ρόλο στην απόκρυψη της προσωπικής περιουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και για αυτό – σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους – παραμένει πιθανός στόχος κυρώσεων.

Μάλιστα, το όνομα της Αλίνας Καμπάεβα βγήκε από τη λίστα των κυρώσεων τελευταία στιγμή και αυτό γιατί στην Ουάσινγκτον πως η επιβολή κυρώσεων στην 38χρονη θα θεωρηθεί προσωπικό πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αυτό ενδεχομένως να μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal – έχει ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Αλίνας Καμπάεβα, το οποίο παραμένει όμως σε αναμονή. Η επιβολή τους παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα. «Έχουμε προετοιμάσει κυρώσεις για διάφορους ανθρώπους που δεν έχουν επιβληθεί ακόμη και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε το πότε θα επιβάλουμε αυτές τις κυρώσεις, για μέγιστο αντίκτυπο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Τι φοβούνται στην Ουάσινγκτον

Η πρόκληση, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι να προβλέψουν αν η επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα θα έχει αντίκτυπο και ποιος θα είναι αυτός. Παραδέχονται ότι οι κυρώσεις δεν θα άλλαζαν τη δυναμική στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν «να αντιδράσει με επιθετικό τρόπο», σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η εμφάνιση της Καμπάεβα 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Αλίνα Καμπάεβα έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση. Βρέθηκε σε κλειστό στάδιο της Μόσχας, για την παρουσίαση αγώνων ρυθμικής γυμναστικής που φέρουν το όνομά της. Στάθηκε μπροστά από πινακίδα καλυμμένη με το «Ζ», το σύμβολο υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία. «Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία που σχετίζεται με τον πόλεμο, πρέπει να περάσουμε αυτές τις ιστορίες στις επόμενες γενιές», είπε.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις