Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

WSJ: Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι σχέσεις της UNRWA με τη Χαμάς είναι βαθύτερες

WSJ: Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι σχέσεις της UNRWA με τη Χαμάς είναι βαθύτερες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούν πως οι δεσμοί της UNRWA – του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες – με τη Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει σε χθεσινό (29.1.2024) δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η WSJ, μετά από την εξέταση «εκθέσεων» για το ζήτημα, εκτιμάται πως γύρω το 10% των των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις με τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ, χωρίς να λογαριάζονται οι 12 που κατά τις Αρχές του Ισραήλ ενεπλάκησαν – οι 6 φέρονται να συμμετείχαν – στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Οι κατηγορίες των ισραηλινών Αρχών προκάλεσαν κατακραυγή στη Δύση. Δώδεκα χώρες, μεταξύ των όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην UNRWA, παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της.

«Από το ‘είναι μόνο 12 σάπια μήλα’ φθάσαμε στο ‘όπα, ξεχάσαμε δυο μηδενικά, είναι 1.200 σάπια μήλα’, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότεροι», ανέφερε αργά χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λεβί.

Ο ίδιος κατηγόρησε την UNRWA πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που εμφορούνται από την «ιδεολογία» της Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον ενημερωθεί για τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Από τους 12 εργαζομένους του UNRWA οι οποίοι κατά τις πληροφορίες της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι 7 φέρονται να είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σχολεία – 2 δίδασκαν μαθηματικά και άλλοι 2 την αραβική γλώσσα – πάντα κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο ΟΗΕ ίδρυσε την UNRWA το 1949, για να προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, καθώς και απογόνους τους.

Συνολικά, η UNRWA απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιους, τους 13.000 εξ αυτών στη Λωρίδα της Γάζας. Παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και dpa

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις