Κόσμος

Washington Post: Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα 5ήμερη παύση πυρός

Δεκάδες όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια συμφωνία που συντάχθηκε με το Ισραήλ ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, μεταδίδει σήμερα (19.11.2023) η Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, συντάχθηκε ένα εξασέλιδο σχέδιο που αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς για τους ομήρους και την κατάπαυση πυρός, η τήρηση της οποίας θα επιτηρείται από αέρος το προβλεπόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

ΗΠΑ και Νετανιάχου διέψευσαν την Washington Post

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σχετικά με το παραπάνω δημοσίευμα της Washington Post.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

hostages israel hamas r

«Όλοι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στην πορεία μαζί σας», είπε απευθυνόμενος σε οικογένειες ομήρων που συμμετείχαν στην πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

hostages israel hamas r

Ο Νετανιάχου συμπλήρωσε παράλληλα ότι προσκάλεσε αντιπροσωπεία των οικογενειών σε συνομιλίες με το υπουργικό του συμβούλιο τις επόμενες ημέρες και δεσμεύτηκε εκ νέου πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.

Η απάντηση Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τη Γάζα μετά τον πόλεμο

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο γνώμης του Τζο Μπάιντεν στην εφημερίδα Washington Post, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση πως μετά το τέλος του πολέμου η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Όπως είναι σήμερα, υποστήριξε ο Νετανιάχου, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «ακατάλληλη» να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ορισμένοι υπουργοί του «πανηγυρίζουν για όσα συνέβησαν». «Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στη Γάζα μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.

Έκκληση Αμπάς στον Μπάιντεν να σταματήσει τη «γενοκτονία»

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τον Μπάιντεν να παρέμβει στον πόλεμο που συνεχίζεται, δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχει στο Ισραήλ.

«Όσα υπομένει ο λαός μας, οι δολοφονίες και οι καταστροφές, ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές», είπε ο Αμπάς. «Δεν είναι αρκετό το αίμα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων που έχει χυθεί για να αφυπνίσει τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας;», διερωτήθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Αμπάς προέτρεψε επίσης τον Μπάιντεν να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους.

Πρόσθεσε ότι οι ομοεθνείς του δεν θα εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη έως ότου αποκτήσουν τo νόμιμο δικαίωμά τους: ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. «Σταματήστε τη γενοκτονία σε βάρος του λαού μας», διεμήνυσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, Washington Post, Xinhua και Times of Israel / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για εκεχειρία, θα ξεκινήσει το πιστολίδι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος «υποσχέθηκε» σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για «οποιονδήποτε λόγο» η κατάπαυση του πυρός – Δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ ξεκουράζεται μέχρι την επόμενη κατάκτησή του
Ντόναλντ Τραμπ 5
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Στα χέρια του Ιράν η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα Τραμπ
Η εκεχειρία κρίνεται στα Στενά του Ορμούζ - Η μερική ή πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας για εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις
FILE PHOTO: Cargo ships in the Gulf, near the Strait of Hormuz, as seen from northern Ras al-Khaimah, near the border with Oman’s Musandam governance, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, in United Arab Emirates, March 11, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo/File Photo
Ιράν και Χεζμπολάχ κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας – Κρανίου τόπος ο Λίβανος από τους βομβαρδισμούς
Το Σάββατο ξεκινούν οι συνομιλίες στο Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου - Νέες αιχμές Τραμπ για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ - Κρανίου τόπος ο Λίβανος
Πολυκατοικία
Wall Street Journal: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ – Ποιες θα «τιμωρηθούν»
«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης 16
Το Ιράν δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρο ανέκρουσε πρύμναν, εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο, στον «αέρα» η εκεχειρία
Περισσότεροι από 182 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο - «Η συμφωνηθείσα ανακωχή δεν αφορά την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου
Διασώστες σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Βηρυτό του Λιβάνου
5