Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Αδιανόητη αδιαφορία έδειξαν οι αρχές για τον μακελάρη του Μέιν – Τους είχαν προειδοποιήσει 5 μήνες πριν

Αδιανόητη αδιαφορία έδειξαν οι αρχές για τον μακελάρη του Μέιν – Τους είχαν προειδοποιήσει 5 μήνες πριν

Η αδιαφορία των τοπικών αρχών και η ανεπάρκεια των ειδικών που τον εξέτασαν οδήγησαν στην μαζική σφαγή 18 ανθρώπων από τον Ρόμπερτ Καρντ, τον επονομαζόμενο και μακελάρη του Μέιν που έσπειρε τον θάνατο σε αίθουσα μπόουλινγκ και σε μπαρ την πόλη Λιούιστον. 

Η οικογένειά του είχε επικοινωνήσει με τον σερίφη πέντε μήνες πριν και συνάδελφοί του από την μονάδα στην οποία υπηρετούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους ανώτερούς του στον στρατό. 

Η οικογένειά του είχε ενημερώσει το γραφείο του σερίφη επισημαίνοντας ότι ανησυχεί για την επιδεινούμενη ψυχική του υγεία και τονίζοντας ότι έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 10 όπλα! Ο γιος του και η πρώην σύζυγός του δήλωσαν στην αστυνομία στις 3 Μαΐου ότι ανησυχούν πως η οργή και η παράνοια του Καρντ έχουν επιδεινωθεί από τον Φεβρουάριο, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ακουστικά για να ακούει καλύτερα.

Με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας η μονάδα του Καρντ, που βρίσκεται στην κοντινή πόλη Σάκο, έστειλε επίσης mail στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαγκανταχόκ ζητώντας να διενεργηθεί στον έφεδρο «έλεγχος για τη σωματική και ψυχική του υγεία».

Ο στρατός επεσήμανε ότι εκτίμησε την κατάσταση της υγείας του Καρντ τον Ιούλιο, έπειτα από σειρά επεισοδίων κατά τα οποία συμπεριφέρθηκε απρόβλεπτα, και κρίθηκε μη ικανός να φέρει όπλο, να έχει πρόσβαση σε πυρομαχικά και να «να συμμετέχει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά» λόγω ανησυχιών για την ψυχική του υγεία. Τον ίδιο μήνα και προτού απολυθεί από τον στρατό, ο 40χρονος Καρντ νοσηλεύτηκε για 14 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική.

Η μονάδα του επεσήμανε ότι ο λοχίας είχε δηλώσει ότι «άκουγε φωνές» οι οποίες τον κατηγορούσαν για παιδεραστία και του έλεγαν ότι έχει μικρό πέος, ενώ είχε απειλήσει ότι «θα ανοίξει πυρ» στον στρατώνα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του σερίφη.

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης που είχε φιλικές σχέσεις με τον Καρντ δήλωσε σε ανώτερούς του ότι τα σχόλιά του και η συμπεριφορά του ήταν τόσο ανησυχητικά ώστε φοβόταν ότι ο έφεδρος «θα διέπραττε μαζική σφαγή».

Στις 25 Οκτωβρίου ο Καρντ σκότωσε 18 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13 σε μπαρ και αίθουσα μπόουλινγκ στην πόλη Λιούιστον, η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί φέτος στις ΗΠΑ και μια από τις πλέον πολύνεκρες των τελευταίων ετών στη χώρα. Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που κράτησε δύο ημέρες η αστυνομία εντόπισε τον Καρντ νεκρό σε τροχόσπιτο, σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου εργαζόταν προτού απολυθεί.

Το γραφείο του σερίφη έλαβε διαβεβαιώσεις από τη μονάδα του Καρντ ότι θα του παρασχεθεί «ιατρική βοήθεια».

Η νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή στο Μέιν είναι σχετικά χαλαρή. Σε αυτήν την αγροτική πολιτεία, στα βορειοανατολικά σύνορα με τον Καναδά, περίπου οι μισοί ενήλικοι ζουν σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με μια μελέτη της RAND Corporation του 2020.

Οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο και δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών, σύμφωνα με τους οποίους οι εκπρόσωποι του νόμου επιτρέπεται να αφοπλίζουν προσωρινά όσους κρίνουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια ασφάλεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις