Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Άφαντος ο πρόεδρος της Interpol! Κατηγορείται για δωροδοκία, έστειλε φωτογραφία – μυστήριο στη γυναίκα του

Άφαντος ο πρόεδρος της Interpol! Κατηγορείται για δωροδοκία, έστειλε φωτογραφία – μυστήριο στη γυναίκα του

Όλο και περιπλέκεται το κουβάρι της εξαφάνισης του (πρώην πια) προέδρου της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι. Η σύζυγός του κατήγγειλε την εξαφάνισή του και χρειάστηκε να περάσουν μέρες έως ότου η Κίνα ανακοινώσει πως τον έχει συλλάβει και τον ανακρίνει για δωροδοκία.

Η Γκρέις Μενγκ ήταν εκείνη που κινητοποίησε τους πάντες όταν την περασμένη εβδομάδα ειδοποίησε τις αρχές για την εξαφάνιση του συζύγου της. Ο Μενγκ Χονγκγουέι, πρόεδρος της Interpol τα τελευταία δυο χρόνια, είχε φύγει από τη Λιόν (όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία) για την πατρίδα του την Κίνα όταν χάθηκαν τα ίχνη του.

Την Κυριακή, η Γκρέις Μενγκ μίλησε στους δημοσιογράφους και αποκάλυψε ότι την τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον σύζυγό της, εκείνος της είχε στείλει μια φωτογραφία με ένα μαχαίρι. Συγκεκριμένα ένα emoticon που δείχνει ένα μαχαίρι.

Η Γκρέις Μενγκ φοβάται για την ασφάλειά της. Και όταν την Κυριακή (07.102.2018) μίλησε στους δημοσιογράφους στη Λιόν, το έκανε με την πλάτη της γυρισμένη στις κάμερες. Αρνήθηκε να φωτογραφηθεί γιατί φοβάται όπως είπε. Άλλωστε, οι γαλλικές αρχές την έχουν θέσει υπό καθεστώς προστασίας και έφτασε στο ξενοδοχείο όπου έδωσε τη συνέντευξη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης!

Ήταν 25 Σεπτεμβρίου όταν ο Μενγκ Χονγκγουέι έφυγε από τη Γαλλία για την Κίνα. Εκείνη την ημέρα, αποκάλυψε η σύζυγός του, της έστειλε μήνυμα με τη φράση «περίμενε τηλεφώνημά μου». Ακολούθησε το emoji με ένα μαχαίρι που κατά τη Γκρέις ήταν ένδειξη πως ο άνδρας της κινδυνεύει.

https://twitter.com/afpfr/status/1049001621160648704

Ανακρίνεται στην Κίνα για δωροδοκία

Αν και αρχικά η Κίνα είχε αρνηθεί να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την τύχη του Μενγκ Χονγκγουέι, τελικά ανακοίνωσε ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος της Interpol και υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας, ανακρίνεται γιατί κατηγορείται για δωροδοκία. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (08.10.2018) το Πεκίνο, λίγες ώρες αφού είχε ανακοινωθεί ότι γίνεται έρευνα εναντίον του.

«Ο Μενγκ δωροδοκήθηκε και είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την κατηγορία που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο της Interpol.

Η ανακοίνωση αυτή παρουσιάζεται ως απολογισμός σημερινής συνόδου του πυρήνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας. Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται εξάλλου αν οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Μενγκ αφορούν τα καθήκοντά του ως υφυπουργός ή ως πρόεδρος της Interpol. Επίσης δεν διευκρινίζεται αν τέθηκε ή όχι υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι “αποτελεί αντικείμενο έρευνας καθώς είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο”. Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Την Κυριακή, η Interpol είχε ανακοινώσει την παραίτηση “με άμεση ισχύ” του προέδρου της, του οποίου αγνοείτο η τύχη για περισσότερες από δέκα ημέρες μετά την επιστροφή του στην Κίνα.

Με πληροφορίες από: la-croix.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις