Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αφγανιστάν: 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με πτήση των ΗΠΑ – Σε 5 μέρες η τελευταία πτήση για Λονδίνο

Αφγανιστάν: 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με πτήση των ΗΠΑ – Σε 5 μέρες η τελευταία πτήση για Λονδίνο

Σχεδόν 3.000 ανθρώπους απομάκρυναν την Πέμπτη οι ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17» προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν αμερικανοί πολίτες.

«Στους ανθρώπους που απομακρύνονται περιλαμβάνονται επίσης μέλη οικογενειών αμερικανών πολιτών, αιτούντες την Ειδική Μεταναστευτική Βίζα και οι οικογένειές τους και ευάλωτοι Αφγανοί», δήλωσε ο αξιωματούχος σχετικά με την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν σήμερα πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει ενός εσπευσμένου χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν.

 

Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Άλλη κυβερνητική πηγή φέρεται ότι δήλωσε πως η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επισήμως.

18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), την Παρασκευή (20.08.2021).

Ζητούν βοήθεια από τους Ταλιμπάν

Στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για να ζητήσουν βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους και αφγανών εργαζομένων τους μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο ίδιος, που δεν κατονομάζεται, είπε ακόμη ότι στα μέλη των Ταλιμπάν θα επιτραπεί να μπουν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής με τους πολίτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις