Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Αιματηρές νυχτερινές επιδρομές – Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί στις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν:  Αιματηρές νυχτερινές επιδρομές – Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί στις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν

Τουλάχιστον εννέα πολίτες σκοτώθηκαν σε νυχτερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ανατολικές επαρχίες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Μαίνονται οι συγκρούσεις σε όλο το Αφγανιστάν. Στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, τουλάχιστον εννέα πολίτες σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Σύμφωνα με το Reuters, το περιστατικό υπογραμμίζει τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί, κυρίως οι άμαχοι, καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί από τότε που οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν, τον Απρίλιο, την ετήσια εαρινή επίθεσή τους.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται οι συγγενείς του Γερουσιαστή, Φαζλ Χαντί Μουσλιμγιάρ, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκτός από τους εννέα που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση στην περιοχή Τσαπαχάρ, κοντά στο Τζαλαλαμπάντ. Ωστόσο, κάποιοι ντόπιοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 12, και σε 28 των τραυματιών.

Εκατόμβες νεκρών την τελευταία τριετία

Τα τελευταία στοιχεία της Αποστολής Βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι 763 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.495 τραυματίστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Οι αριθμοί είναι, δυστυχώς, παραπλήσιοι με τις αντίστοιχες περιόδους του 2016 και του 2017.

Η βία έχει εξαπλωθεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες με σκληρές μάχες σε επαρχίες από Μπαντακχσάν, Μπαγκλάν και Φαριγιάμπ στο βορρά μέχρι το Φαράχ στα δυτικά, όπου οι αντάρτες Ταλιμπάν έφτασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Γκάζι.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα περιφερειακό κέντρο στην επαρχία Ουρουζγκάν, βασική οδό παραγωγής ναρκωτικών, η Χελμάντ και η Κανταχάρ, κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις