Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Φόβοι και προειδοποιήσεις για νέο χτύπημα – Η αντίδραση Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Φόβοι και προειδοποιήσεις για νέο χτύπημα – Η αντίδραση Μπάιντεν

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν και στην πρωτεύουσα Καμπούλ μια ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο.

Μια επίθεση που σηματοδοτεί την επανέναρξη του «πολέμου» ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν να υπόσχεται πως οι υπεύθυνοι αυτού του μακελειού θα το πληρώσουν ακριβά.

Πάντως οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Click4more: Αφγανιστάν: Πάνω από 180 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

“Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πάνω από 180 οι νεκροί

Περισσότεροι από 180 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ανάμεσά τους και 13 Αμερικανοί στρατιώτες, παιδιά αλλά και Ταλιμπάν είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τους New York Times οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Τα νοσοκομεία της Καμπούλ έχουν γεμίσει από τραυματίες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψάχνουν τους συγγενείς τους που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις.

Πάντως χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν και σήμερα τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπως έκαναν και εχθές, λίγο πριν από το μακελειό. Ο τρόμος που έσπειρε ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι ανίσχυρος μπροστά στην ελευθερία που απεγνωσμένα αναζητούν.

Οι Ταλιμπάν ζητούν να μείνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου, θέλει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την πρεσβεία και οι τελευταίοι διπλωμάτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά την Τρίτη, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους ζητούσε να παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια των διπλωματών. Μια απόφαση για το θέμα ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ώρες προτού να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Ζητούν βοήθεια από το Κατάρ για το αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν θα ζητήσουν από το Κατάρ τεχνική βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera.

Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου. Διευκρίνισαν όμως ότι η διορία αυτή ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις.

Click4more: Αφγανιστάν: «Λάβαμε μήνυμα 2 ώρες πριν την επίθεση στη Καμπούλ» – Τι λέει στο Mega η γυναίκα σύμβολο κατά των Ταλιμπάν

Νωρίτερα, δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι όσοι Αφγανοί έχουν έγκυρα έγγραφα θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εκτός της χώρας στο μέλλον, προσπαθώντας να κατευνάσει τους φόβους ότι το κίνημα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της μετακίνησης.

«Τα αφγανικά σύνορα θα είναι ανοιχτά και ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει οποτεδήποτε προς και από το Αφγανιστάν», είπε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις