Site icon NewsIT

Αφγανιστάν: Η Ευρώπη έχει υποχρέωση στους πρόσφυγες – ΟΗΕ: Η μεγαλύτερη κρίση τώρα αρχίζει

30.08.2021 | 14:37
Αφγανιστάν: Η Ευρώπη έχει υποχρέωση στους πρόσφυγες – ΟΗΕ: Η μεγαλύτερη κρίση τώρα αρχίζει

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την υποδοχή προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του Αφγανιστάν

Συγκεκριμένα, με δημόσια δήλωσή της η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς ανέφερε για τους πρόσφυγες: «Τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευθούν επίσημα να διαχειριστούν την άφιξη ανθρώπων, που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Η άφιξη Αφγανών που διεκδικούν προστασία μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να μην θεωρηθεί ευκαιρία για περαιτέρω διάβρωση του συστήματος προστασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Μιγιάτοβιτς ζήτησε από τα κράτη να λάβουν τρία μέτρα:

  • να επιταχύνουν και να αναπτύξουν τις προετοιμασίες για την άφιξη αιτούντων άσυλο∙
  • να διασφαλίσουν πως η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης δεν θα γίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων∙
  • και να θέσουν τέλος στις διαδικασίες επιστροφών στο Αφγανιστάν

«Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλά από τα οποία είχαν δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχουν μόνο ηθική και νομική υποχρέωση να υποδεχθούν τους Αφγανούς που αναζητούν προστασία, αλλά έχουν και την ικανότητα να το κάνουν», κατέληξε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Οι αποφάσεις που θα επιφέρουν πλήγμα στα δικαιώματα του Ανθρώπου, μακράν του να είναι αναπόφευκτες, θα είναι κατά συνέπεια το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικού θάρρους», αναφέρει.

Evacuating Afghanistan becomes increasingly dangerous

ΟΗΕ: Μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις αρχίζει

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι απομακρύνσεις πολιτών από την Καμπούλ. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, «μια μεγαλύτερη κρίση αρχίζει» για τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η υπηρεσία του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως έως 500.000 Αφγανοί μπορεί να διαφύγουν από τη χώρα τους μέχρι το τέλος του χρόνου, επανέλαβε έκκληση να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.

«Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει», αναφέρει ο Γκράντι σε δήλωσή του.

Μεξικό: Υποδέχεται Αφγανούς δημοσιογράφους

Το Μεξικό δέχθηκε την Κυριακή, 86 εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης και τα μέλη των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφτασαν στο Μεξικό εργάζονταν για την εφημερίδα The Wall Street Journal στο Αφγανιστάν, αναφέρει η μεξικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Αυτοί έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού και ήταν η τρίτη ομάδα που δέχθηκε η χώρα από τότε που άρχισαν οι απομακρύνσεις από το Αφγανιστάν.

Το Μεξικό χαρακτήρισε την υποδοχή ανθρώπων από το Αφγανιστάν «πολιτική απόφαση» που υλοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση με την ιστορική παράδοση της χώρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η κυβέρνηση του Μεξικού (…) επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να παρέχει προστασία και βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της – σε ανθρώπους από αυτήν τη χώρα, η ζωή και η ακεραιότητα των οποίων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο».

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό δέχθηκε 124 εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης και τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων των New York Times.

Εκπρόσωπος του Dow Jones δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή εκτός ωραρίου εργασίας, αλλά ο όμιλος σημείωνε σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι, μαζί με άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, είναι «προσηλωμένος στην εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας αυτών που διακινδύνευσαν τα πάντα για να υποστηρίξουν την δημοσιογραφία».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απομάκρυναν περίπου 114.400 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ξένοι υπήκοοι και ευάλωτοι Αφγανοί που φοβούνται ότι θα υποστούν διώξεις υπό την εξουσία των Ταλιμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version