Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Μετά από 15 χρόνια αφέθηκε ελεύθερος Αφγανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Αφγανιστάν: Μετά από 15 χρόνια αφέθηκε ελεύθερος Αφγανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Μετά από 15 χρόνια στη φυλακή στο κέντρο κράτησης της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ένας από τους τελευταίους Αφγανούς κρατούμενους αφέθηκε ελεύθερος μετά τον εγκλεισμό του εκεί, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση.

Εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ορισμένοι Ταλιμπάν που κατέχουν τώρα υπουργικές θέσεις, έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο κατά την πάροδο των ετών. Ωστόσο ο Ασαντουλάχ Χαρούν είχε παραμείνει στη φυλακή μέχρι τώρα, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κανένα έγκλημα.

Η απελευθέρωσή του ήρθε έπειτα από “άμεσες και θετικές” διαβουλεύσεις μεταξύ των αρχών των Ταλιμπάν και της Ουάσινγκτον, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Ο Χαρούν βρίσκεται τώρα στο Κατάρ, διευκρίνισε στο AFP ο αδελφός του Ρόμαν Χαν από την Πεσαβάρ, στο δυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου ζουν τα μέλη της οικογένειάς του υπό καθεστώς προσφύγων.

“Είναι σα νά’χουμε Εΐντ στο σπίτι μας, σα νά’χουμε γάμο. Είναι πολύ συγκινητικές στιγμές για μας”, δήλωσε ο Χαν, αναφερόμενος στην μουσουλμανική γιορτή.

“Οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν ψευδείς και η απελευθέρωσή του αποδεικνύει ότι ήταν αθώος. Αλλά ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια ζωής που έχασε;”, πρόσθεσε.

Ο Ασαντουλάχ Χαρούν, ο οποίος είναι σήμερα γύρω στα σαράντα, εργαζόταν στις πωλήσεις μελιού και ταξίδευε από την Πεσαβάρ στο Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όταν συνελήφθη.

Τον Ιούνιο του 2007 φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο, κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ ότι ήταν διοικητής του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι και αγγελιοφόρος της Αλ Κάιντα.

Η οικογένεια του Χαρούν αναγνωρίζει την συμμετοχή του στο Χεζμπ-ι-Ισλάμι, αλλά αρνείται κάθε δεσμό του με την Αλ Κάιντα.

Η Επιτροπή Επανεξέτασης του Γκουαντάναμο είχε απορρίψει το αίτημά του για απελευθέρωση το 2020, αλλά το αποδέχθηκε τον περσινό Οκτώβριο.

Αιτιολόγησε την απόφασή της στηριζόμενη στον “μη ηγετικό ρόλο του σε εξτρεμιστική οργάνωση, την απουσία από αυτόν σαφούς ιδεολογικής βάσης για τις πράξεις του στο παρελθόν”, όπως και “την μεταμέλεια που έδειξε”.

Πλέον απομένει μόνον ένας Αφγανός κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Ο Μουχάμαντ Ραχίμ είχε φτάσει εκεί τον Μάρτιο του 2008. Αυτός κατηγορήθηκε από την CIA ότι ήταν στενός συνεργάτης του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο διαβόητο κέντρο κράτησης, το οποίο άνοιξε στο νησί Γκουαντάναμο της Κούβας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ στο πλαίσιο “του πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής 780 άνθρωποι.

Αυτοί έχουν στην μεγάλη πλειονότητά τους αφεθεί ελεύθεροι έκτοτε, ορισμένοι έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια κράτησης χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τον Απρίλιο κρατούνταν ακόμη εκεί 37 άνθρωποι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις