Κόσμος

Αφγανιστάν: Ο γύρος του θριάμβου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν

Με μια πανηγυρική παρέλαση γιόρτασαν οι Ταλιμπάν την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Μουτζαχεντίν και ηγέτες των Ταλιμπάν παρέλασαν με όπλα και σημαίες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το πρωί της Τρίτης.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ηγήθηκε μιας ομάδας αξιωματούχων πάνω στην πίστα του αεροδρομίου της Καμπούλ, με τη γενικά αδιάφορη έκφρασή του να αντικαθίσταται αυτήν τη φορά από ένα πλατύ χαμόγελο.

Οι ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι επονομαζόμενες “Badri 313”, με μπεζ παπούτσια και γιλέκα πάνω από τη στολή παραλλαγής, ποζάρουν για φωτογραφίες, σηκώνουν αμερικανικά τουφέκια και ανεμίζουν τη λευκή σημαία τους στην οποία εγγράφεται με μαύρο χρώμα η αρχή της σαχάντα, της διακήρυξης της πίστης στο Ισλάμ.

 

Το πολιτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, που θεωρείτο επί μακρόν ως ένας από τους πιο ασφαλείς τόπους στη χώρα, λεηλατήθηκε. Άδειες φυσιγγιοθήκες είναι διάσπαρτες στο έδαφος κοντά σε σχεδόν όλες τις εισόδους.

Στη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο “καταλήφθηκε” από πλήθη ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε πτήσεις απομάκρυνσης της διεθνούς κοινότητας, που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως πολλοί Αφγανοί παρέμειναν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό της ζώνης αυτής από μια σειρά οδοφραγμάτων των Ταλιμπάν. Σήμερα όλα τα σημεία ελέγχου προς το αεροδρόμιο εκτός από ένα, έχουν καταστραφεί.

Η διάθεση των νέων αφεντικών του Αφγανιστάν έχει επίσης αλλάξει. Οι μαχητές των Ταλιμπάν εκδηλώνουν τη χαρά τους σφίγγοντας τα χέρια των αυτοκινητιστών και των συνεπιβατών στα αυτοκίνητά τους.

Η εξασφάλιση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίν Καρζάι της Καμπούλ είναι ένα κρίσιμο θέμα. Οι Ταλιμπάν έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν θα δεχθούν διεθνή στρατιωτική βοήθεια.

Στο εσωτερικό του περίβολου, δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, που είχαν δοθεί στον τακτικό αφγανικό στρατό από την Ουάσινγκτον, κείτονται, άδεια, μετά την καταστροφή τους από τα αμερικανικά στρατεύματα πριν από την αναχώρησή τους.

«Τα αεροσκάφη είναι άχρηστα»

Περίπου 73 αεροσκάφη «αποστρατεύθηκαν», δηλαδή αχρηστεύθηκαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, τον στρατηγό Κένεθ Μακένζι. «Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα πετάξουν ποτέ πια», εξήγησε. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».

Τα παράθυρα των θαλάμων διακυβέρνησης είναι σπασμένα και τα λάστιχά τους σκασμένα.

Περίπου 70 τεθωρακισμένα οχήματα MRAP ανθεκτικά στις νάρκες – που κοστίζουν ένα εκατομμύριο δολάρια το καθένα – και 27 ελαφρά οχήματα Χάμβι αχρηστεύθηκαν επίσης από τον αμερικανικό στρατό με το τέλος της αερογέφυρας που δημιουργήθηκε για δύο εβδομάδες, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση περίπου 123.000 ανθρώπων από τη χώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αφγανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν επίσης το σύστημά τους αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM το οποίο αναχαίτισε χθες Δευτέρα τις ρουκέτες που εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν εναντίον του αεροδρομίου.

«Η αποσυναρμολόγηση αυτών των συστημάτων είναι μια πολύπλοκη και μακρά διαδικασία», υπογράμμισε ο στρατηγός Μακένζι. «Έτσι τα ‘αποστρατεύουμε’ ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ», συμπληρώνει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύνοδος G20 στη σκιά του μποϊκοτάζ από τον Τραμπ και την ένταση για την Ουκρανία
Η σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκινά με τις ηχηρές απουσίες των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, σε μια στιγμή έντονων διπλωματικών τριβών και συζητήσεων για το αμερικανικό σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
«Freebirth»: Πώς ένα κίνημα «φυσικού τοκετού» συνδέεται με θανάτους βρεφών
Μια εκτεταμένη έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πώς γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους αφού παρασύρθηκαν από εξιδανικευμένες ιστορίες τοκετών χωρίς μαίες και γιατρούς, που προωθούνται από τη Free Birth Society
Ποδαράκια μωρού
Ανάλυση Politico: Έξαλλη η Ευρώπη με το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο»
Η αμερικανική πρόταση να επωφεληθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί να τινάξει στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
O Steve Witkoff 5
The Economist: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν στην Ουκρανία ένα συγκεχυμένο και «σκοτεινό» σχέδιο ειρήνης
Το έγγραφο που διαπραγματεύτηκαν κρυφά Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι ωθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια πολιτική γωνία, ενώ η Μόσχα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νιγηρία: Aπήγαγαν πάνω από 300 μαθητές καθολικού σχολείου – Στρατιώτες «χτενίζουν» τα δάση για να τους βρουν
Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απαγωγή στη Νιγηρία σε διάστημα λίγων ημερών - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση για να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών
Σχολείο
Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Σπουδαία είδηση» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το χρονικό της κόντρας, οι κατηγορίες της βουλευτού προς τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου προς την άλλοτε σύμμαχό του
Ματζόρι Τέιλορ Γκριν / Ντόναλντ Τραμπ