Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Αφροδίτη» από… χρυσάφι στην Κύπρο – Στα 9,4 δισ. τα έσοδα από το κοίτασμα

Η Κυβέρνηση θεωρεί ως επιπλέον κέρδος από την διαπραγμάτευση για την «Αφροδίτη» το ότι η συμφωνία προβλέπει αυστηρές ρήτρες για τις επενδύσεις στην ΑΟΖ.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται να φτάσει σύντομα για έγκριση η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Delek-Noble-Shell για το μέλλον του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ενημερώνοντας εκπροσώπους των κομμάτων στην κυπριακή Βουλή, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε χθες πως τα ετήσια έσοδα από το μερίδιο της Δημοκρατίας επί του κοιτάσματος, υπό προϋποθέσεις, θα ανέλθουν στα 520 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 9,4 δισ. ευρώ για 18 χρόνια, που είναι η διάρκεια του συμβολαίου πώλησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με τη νέα συμφωνία, η οποία προβλέπει και διαφοροποίηση στα ποσοστά επί του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η Κύπρος θα έχει απώλεια εσόδων ύψους 850 εκατ. δολαρίων. Βάσει της νέας συμφωνίας, τα ποσοστά επί των εσόδων θα μειωθούν από το 62% στο 57%.

«Η προσπάθειά μας ήταν να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του “Αφροδίτη”, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αφού παράξει το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου, να της παρασχεθεί σε είδος, μέσω κάποιου αγωγού ενδεχομένως που να έρχεται στην Κύπρο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Αυτό που η Κυβέρνηση θεωρεί ως επιπλέον κέρδος από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι η νέα συμφωνία προβλέπει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές ρήτρες για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης των επενδύσεων στην ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα που δεσμεύουν τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τις γεωτρήσεις που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας και, σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί, η Δημοκρατία θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για την αξιοποίηση του αποθέματος.

Πηγή: Με πληροφορίες από Sigmalive.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις