Κόσμος

Αγανάκτηση στη Ρωσία για την Τουρκία – Απαιτούν συλλήψεις για τον νεκρό πιλότο

H ρωσική κυβέρνηση απαίτησε σήμερα από την Άγκυρα να συλλάβει έναν Τούρκο τον οποίο κατηγορεί ότι σκότωσε τον Ρώσο πιλότο, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 στον εναέριο χώρο πάνω από τη συριακή μεθόριο την 24η Νοεμβρίου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη του Αλπασλάν Τσελίκ, όπως επίσης και των συνεργών του και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Αλπασλάν Τσελίκ, υπήκοος Τουρκίας που πολεμά μαζί με τους Τουρκμένους αντάρτες στη Συρία, επισήμανε ότι «η συνείδησή του δε μπορεί να βαρύνεται από (την ανάμνηση) κάποιου που έριχνε βόμβες εναντίον των Τουρκμένων αμάχων καθημερινά», αναφερόμενος στον Ρώσο πιλότο.

Η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τον Νοέμβριο τη Μόσχα ότι βομβάρδιζε «χωριά Τουρκμένων αμάχων», μιας τουρκόφωνης μειονότητας της Συρίας.

«Η εκδίκηση είναι το πιο φυσικό δικαίωμα» τόνισε ο Τσελίκ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ότι πυροβόλησε ή διέταξε να πυροβολήσουν τον πιλότο.

Ο ίδιος «ομολόγησε την άμεση εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου», υποστήριξε η Ζαχάροβα σε ένα δελτίο τύπου.

«Δεν μετάνιωσε για τις ενέργειές του» σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε «την έκπληξη και αγανάκτηση» της Μόσχας όταν είδε ότι «μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέφερε βήμα σε δολοφόνους και τρομοκράτες προκειμένου να κομπάσουν για τα εγκλήματά τους και να προωθήσουν το μίσος εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μέσω μιας εθνικιστικής ιδεολογίας».

Την 24η Νοεμβρίου, τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα Σουχόι Su-24. Ο ένας εκ των δύο πιλότων δέχθηκε πυρά αφού είχε χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του, ο δεύτερος διασώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν από κοινού οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας.

Το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft