Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αγγλία: Το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ είχε αγγίξει ένα “μολυσμένο αντικείμενο”!

Νόβιτσοκ
Φωτογραφία: Reuters

“Μετά τις νέες εξετάσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από τους ασθενείς, γνωρίζουμε τώρα ότι εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ αφού άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Έιμσμπερι εκτέθηκε στο νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ αφού άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν πλέον να εξακριβώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ποια ήταν η πηγή της μόλυνσης.

Η… ταυτοποίηση του Νόβιτσοκ είχε έρθει νωρίτερα

Η ουσία που δηλητηρίασε δύο Βρετανούς έχει ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας τον Μάρτιο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ.

Ο Τζαβίντ είπε πως οι δύο Βρετανοί (ένας άνδρας και μία γυναίκα) πιθανόν ήρθαν σε επαφή με την ουσία αυτή σε διαφορετικό σημείο από εκείνο στην περίπτωση της Γιούλιας και του πατέρα της Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είπε πως δεν κατέστη ακόμη δυνατό να εξακριβωθεί κατά πόσο ο νευροτοξικός παράγοντας είναι από την ίδια παρτίδα του Νοβιτσόκ.

«Έχει ταυτοποιηθεί ως ο ίδιος νευροπαραλυτικός παράγοντας που μόλυνε τόσο τη Γιούλια όσο και τον Σεργκέι Σκριπάλ», είπε ο Τζαβίντ στους βουλευτές.

Ο Τζαβίντ κάλεσε τους Ρώσους να «δώσουν εξηγήσεις» για τη δηλητηρίαση των δύο Βρετανών.

«Είναι τώρα καιρός το ρωσικό κράτος να εξηγήσει ακριβώς τι συνέβη», δήλωσε.

«Δεν είναι ένας καβγάς με τον ρωσικό λαό. Είναι οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης που συνεχίζουν να πλήττουν την ασφάλειά μας και εκείνην της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Σατζίντ Τζαβίντ. «Είναι εντελώς απαράδεκτο οι πολίτες μας να είναι στόχοι εκ προθέσεως ή τυχαία ή κάποιος να χύνει δηλητήριο στους δρόμους, στα πάρκα, στις πόλεις μας», πρόσθεσε.

Το χρονικό του νέου θρίλερ της δηλητηρίασης με Νόβιτσοκ στην Αγγλία

Δύο Βρετανοί, ένας άνδρας 45 ετών και μία γυναίκα 44 ετών, εισήχθησαν το Σάββατο στο νοσοκομείο του Έιμσμπουρι (νοτιοδυτική Αγγλία), μια μικρή πόλη που βρίσκεται περίπου 12 χλμ. από το Σάλσμπερι, την πόλη όπου δηλητηριάστηκαν τον Μάρτιο ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ.

Η αστυνομία έκανε κατ΄αρχήν λόγο για ένα περιστατικό που συνδέεται με ναρκωτικά όμως ο Νιλ Μπάσου, επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ πως το ζευγάρι είχε εκτεθεί στον παράγοντα Νοβιτσόκ, «τον ίδιο νευροπαραλυτικό παράγοντα» που είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον των Σκριπάλ.

Novichok

Οι τελευταίοι βγήκαν τελικά από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι έπειτα από εβδομάδες νοσηλείας.

Η αστυνομία προσπαθεί να προσδιορίσει πού και πώς δηλητηριάστηκαν οι δύο Βρετανοί την ώρα που πολλά σημεία απολυμάνθηκαν μετά την υπόθεση Σκριπάλ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «η στέρεη υπόθεση εργασίας μας είναι πως το ζευγάρι ήρθε σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα σε διαφορετικό σημείο που εκείνα που αποτέλεσαν τμήμα της αρχικής επιχείρησης απολύμανσης».

Οι Ρώσοι δήλωσαν σήμερα πως δεν διαθέτουν πληροφορίες για τη νέα δηλητηρίαση και εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία» για την «επαναλαμβανόμενη χρήση τέτοιων ουσιών στην Ευρώπη».

Όμως, σύμφωνα με τον Σατζίντ Τζαβίντ, πρέπει να περιμένουμε «μια νέα παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου όπως είδαμε μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις