Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: Επιθεωρητές θα ερευνήσουν τη ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη

Αγιά Σοφιά: Επιθεωρητές θα ερευνήσουν τη ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη
Πηγή εικόνας youtube

Ορίστηκαν δύο επιθεωρητές για τη διεξαγωγή έρευνας για την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.

Η ζημιά στην πόρτα, η οποία είναι μία από τις εννέα πόρτες που ανοίγουν προς την κύρια αίθουσα, και ονομάζεται «Πύλη του Αυτοκράτορα», επειδή χρησιμοποιούνταν μόνο από τον αυτοκράτορα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για την «πλημμελή φροντίδα» του μνημείου.

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης στην Αγία Σοφία. «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας τις αρχές της Τουρκίας να αναλάβουν δράση:

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις