Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Άγκυρα σε Μενέντεζ για F16: «Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός – Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος»

Άγκυρα σε Μενέντεζ για F16: «Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός – Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος»
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε προκλητικά στον Αμερικανό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την αντίθεση του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Φαχρετίν Αλτούν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. «Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας» αναφέρει, αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, χωρίς πάντως να την κατονομάζει.

 «Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μπαράζ από tweets του, ενώ για το κυπριακό χαρακτηρίζει… ένοχο την ΕΕ.

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον γερουσιαστή Μενέντεζ» δηλώνει σκωπτικά.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, όπως αντίθετα ισχυρίζεστε γερουσιαστή Μενέντεζ».

«Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, την επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, η ΕΕ είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο».

«Οι κατηγορίες σας περί φυλάκισης δικηγόρων και δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμες και παραπλανητικές. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους».

«Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

«Έχετε δίκιο ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά των YPG/PKK, ‘’εταίρων των ΗΠΑ’’, όπως τους αποκαλείτε, στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους» διαμηνύει δε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο παρελθόν» σχολιάζει για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της» υποστηρίζει.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της» δηλώνει.

Σύμφωνα με την Αλτούν, «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απόδοση δικαιωμάτων και ελευθεριών στις θρησκευτικές μειονότητες. Αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορεί απλώς να πάει και να ρωτήσει τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία».

«Η αποκατάσταση της Αγιας Σοφίας ( –Ayasofya) ως τζαμιού είναι εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι νομικές διαδικασίες κατά μελών του επιτόπιου προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία αφορούν σε δίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί».

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας γερουσιαστή Μενέντεζ και υπουργέ Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας».

«Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινός τόπος στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» καταλήγει ο Αλτούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις