Δευτέρα, 26 Φεβ.
17oC Αθήνα

Άγνωστο πότε θα αρχίσει η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων

Άγνωστο πότε θα αρχίσει η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων
Φωτογραφία: Reuters

Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα για τη συνοδεία και προστασία των εμπορικών πλοίων από τους φιλο-ιρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στην οργάνωση ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστεί για την υλοποίησή της.

«Χρειάζεται ομοφωνία για να δούμε πότε μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η αποστολή», είπε ο Μπορέλ. «Οι εναλλακτικές υπάρχουν στο τραπέζι. Κανένα κράτος-μέλος δεν έφερε αντίρρηση. Μπορεί κάποιες χώρες να μη συμμετάσχουν, αλλά δεν θα σταθούν εμπόδιο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρέπει να ρυθμιστούν αρκετά ζητήματα όπως για παράδειγμα, πώς θα λειτουργήσει αυτή η ναυτική επιχείρηση, ποια ακριβώς θα είναι η εντολή της, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει όσον αφορά το πεδίο δράσης της και ποια χώρα θα ηγηθεί αυτής της αποστολής.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Φεβρουαρίου.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Σούνακ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, για την Ερυθρά Θάλασσα, τη Γάζα και την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Συζήτησαν για το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη για μια συνεχή διεθνή πολυμερή προσέγγιση, προκειμένου να διαταραχθούν και να υποβαθμιστούν οι δυνατότητες των Χούθι», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις