Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Άγριο ξύλο στην… απαγορευμένη διαδήλωση του Χονγκ Κονγκ! video, pics

Χονγκ Κονγκ
Φωτογραφία: Reuters

Συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ στο περιθώριο της απαγορευμένης, αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ κατάφεραν να σπάσουν τον φράχτη ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει οι αρχές γύρω από το κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, προστατευμένοι πίσω από ασπίδες, εκτόξευαν πέτρες, τούβλα και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία ψέκασε με σπρέι πιπεριού τους συγκεντρωμένους, ενώ τους έλουσε και με νερό με μπλε μπογιά, που σε άλλες χώρες έχει χρησιμοποιηθεί ώστε οι αρχές να μπορούν να εντοπίζουν αργότερα τους διαδηλωτές.

Την ώρα που σημειώνονταν αυτές οι συγκρούσεις κοντά στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι συνέχιζαν την ειρηνική, κυκλική πορεία τους στο Χονγκ Κονγκ, κάτω από μια θάλασσα από ομπρέλες.

Το σύνθημα της σημερινής κινητοποίησης για τους συμμετέχοντες είναι “να είστε σαν το νερό”, δηλαδή ευέλικτοι. Οι διαδηλωτές δεν ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία, αλλά πάνε όπου τους βγάλει ο δρόμος, επικοινωνούν μεταξύ τους με χειρονομίες και φωνάζουν συνθήματα όπως “αγωνιστείτε για την ελευθερία” και “στάσου στο πλευρό του Χονγκ Κονγκ”.

Δείτε εικόνα από το Χονγκ Κονγκ

 

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάποιοι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, ντυμένοι στα μαύρα και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έκαναν πορεία στην εμπορική συνοικία Κόζγουεϊ Μπέι.”Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ειρηνική διαδήλωση για να τιμήσουμε την κομμουνιστική απόφαση της 31ης Αυγούστου (2014) για τις δημοκρατικές εκλογές μας. Είναι ημέρα μνήμης για εμάς, για αυτό συγκεντρωνόμαστε για να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας. Δυστυχώς, το νόμιμο δικαίωμά μας απαγορεύτηκε. Θα το κάνουμε και χωρίς την άδειά τους, επειδή είναι ανθρώπινο δικαίωμα”, είπε μια διαδηλώτρια, η Μπίατρις Γουονγκ.

Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ

Η σημερινή διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ γίνεται μία ημέρα αφότου ασκήθηκαν διώξεις σε εννέα βουλευτές και ακτιβιστές για τον ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 9 Ιουνίου. Μια άλλη γυναίκα, η Τζέσικα Βου, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου για να εμποδίσει τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται.

Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις