Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν με… παραλλαγή στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν με… παραλλαγή στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος να ολοκληρώσει τις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία συνεχίζονται και προκαλούν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το στρατηγείο των επιχειρήσεων στην παραμεθόριο επαρχία Χατάι συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Υπόσχεση για… τελείωμα των Κούρδων

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) θα συνεχιστούν «έως επιτευχθεί το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Κατά την επίσκεψή του στα σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος, που φορούσε στρατιωτική περιβολή, διαβεβαίωσε ότι αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», στοχεύει να «καθαρίσει την Αφρίν από τους τρομοκράτες» και να επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στο μέτωπο, το τουρκικό πυροβολικό και η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισαν εκ νέου σήμερα θέσεις των YPG προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις των δυνάμεων που στηρίζει η Άγκυρα, οι οποίες επιχειρούν να σπάσουν τις γραμμές των Κούρδων.

Από το Σάββατο, σχεδόν 100 μαχητές των YPG και των φιλοτουρκικών οργανώσεων ανταρτών έχουν σκοτωθεί, όπως και 33 άμαχοι, οι περισσότεροι από τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ζώνες “ασφαλείας” ζητούν οι ΗΠΑ

Παράλληλα το Πεντάγωνο συζητά με την Τουρκία την πιθανότητα δημιουργίας μιας “ζώνης ασφαλείας” στη βορειοανατολική Συρία, μολονότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα ήταν σωστό να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα “εμπιστοσύνης” μεταξύ των δύο χωρών.

“Ξεκάθαρα, συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους για την πιθανότητα μιας ζώνης ασφαλείας, όπως κι αν θέλετε να την αποκαλέσετε”, είπε στους δημοσιογράφους ο αντιστράτηγος Κένεθ Μακένζι.

Κατά την ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Ντέινα Γουάιτ είπε ότι έχει υπόψη της τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Μάνμπιτζ της Συρίας, όμως η ίδια δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις