Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αίγυπτος: Δημοσιογράφος πέθανε από κορονοϊο λίγο μετά την αποφυλάκισή του

Αίγυπτος: Δημοσιογράφος πέθανε από κορονοϊο λίγο μετά την αποφυλάκισή του

Την τελευταία του πνοή από τον κορονοϊό άφησε ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, λίγες ημέρες μάλιστα μετά την αποφυλάκισή του.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μουνίρ, 65 ετών, που είχε συνεργαστεί με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al-Jazeera και πέθανε μετά την αποφυλάκισή του στις 2 Ιουλίου, ανέφερε χθες βράδυ στη σελίδα της στο Facebook η κόρη του Σάρα Μουνίρ.

Πολλές ΜΚΟ για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου είχαν διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή του στις 15 Ιουνίου.

Η Σάρα Μουνίρ είχε γράψει στις 7 Ιουλίου πως ο πατέρας της είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αφού προβλήθηκε από την ασθένεια Covid-19.

Ο Μουνίρ υπέφερε από διαβήτη, αρτηριακή πίεση και σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια ΜΚΟ με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που επικαλείτο Αιγύπτιους δημοσιογράφους.

Την άνοιξη, καθώς η Αίγυπτος κατέγραφε τις πρώτες μολύνσεις από την Covid-19, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη μόλυνσή τους σε υπερπληθείς φυλακές με ύποπτες συνθήκες υγιεινής.

Τον κατηγορούσαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Η κυριότερη κατηγορία που αντιμετώπιζε ο Μοχάμεντ Μουνίρ ήταν η «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και η «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Οι αιγυπτιακές αρχές θεωρούν πως το Al Jazeera είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους περιλαμβάνουν στον κατάλογό τους των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Τον Ιούνιο του 2017, η Αίγυπτος όπως και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις, ότι έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και ότι διασπείρει ταραχές στον αραβικό κόσμο μέσω του Al-Jazzeera, κάτι που η Ντόχα αρνείται.

Αφότου ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το 2014, ένα αμείλικτο κύμα καταστολής έχει εξαπολυθεί εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ορισμένοι προσωρινά, μεταξύ των οποίων ο Χάισαμ Μαγκούμπ, η Λίνα Αταλάχ, ο Σάμεχ Χανίν και η Σίμα Σάμι.

Η Αίγυπτος καταλαμβάνει την 166η θέση στην κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου το 2020.

 Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις