Site icon NewsIT
10:37 | 14.07.25

Air India: Με κατάθλιψη ο πιλότος της μοιραίας πτήσης, είχε χάσει τη μητέρα του – Εξετάζεται αν έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο

H ουρά του αεροπλάνου που συνετρίβη στην Ινδία

H ουρά του αεροπλάνου που συνετρίβη στην Ινδία REUTERS/Adnan Abidi

Newsit Newsroom

Το μυστήριο με τους διακόπτες καυσίμων που γύρισαν στο «off» στη μοιραία πτήση της Air India και η νέα θεωρία για τη συντριβή

Νέα τροπή στις έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους της Air India στις 12 Ιουνίου στην Ινδία, που στοίχισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, που στρέφονται πλέον στους ιατρικούς φακέλους των πιλότων, καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ένας από αυτούς αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψη.

Ο κυβερνήτης Σουμίτ Σαμπαρβάλ, έμπειρος πιλότος με περισσότερες από 8.200 ώρες πτήσης, ήταν στο τιμόνι του Boeing 787 Dreamliner της Air India, όταν αυτό κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Αχμενταμπάντ στη Ινδία σκοτώνοντας 241 επιβάτες και προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 19 ανθρώπων στο έδαφος.

Το δυστύχημα σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την απογείωση της πτήσης AI 171 στις 12 Ιουνίου, όταν δύο διακόπτες καυσίμων στο πιλοτήριο απενεργοποιήθηκαν, προκαλώντας απώλεια ισχύος και ραγδαία πτώση του αεροσκάφους. Οι συγκεκριμένοι διακόπτες διαθέτουν μηχανισμό ασφάλισης – δεν πρόκειται για απλά κουμπιά – γεγονός που καθιστά απίθανη την τυχαία απενεργοποίησή τους.
Οι αρχές ερευνούν πλέον εάν η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή σε ηθελημένη ενέργεια από τον πιλότο.

Ο Μόχαν Ρανγκαναθάν, ειδικός στην ασφάλεια πτήσεων στην Ινδία, αποκάλυψε ότι «αρκετοί» πιλότοι της Air India φέρονται να είχαν επισημάνει ότι ο Σαμπαρβάλ αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph, δήλωσε: «Είχε πάρει άδεια τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια για ιατρικούς λόγους».

Ο πιλότος είχε επίσης λάβει άδεια πένθους μετά τον θάνατο της μητέρας του, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρανγκαναθάν, η Air India τον είχε θεωρήσει «ιατρικώς ικανό» να επιστρέψει στην εργασία του πριν το μοιραίο δυστύχημα.

Στην περιοχή Ποβάι της Βομβάης, πρώην συνάδελφός του τον περιέγραψε ως «εξαιρετικό κύριο», προσθέτοντας ότι γνώριζε πως «σκεφτόταν να πάρει πρόωρη συνταξιοδότηση μέσα στα επόμενα χρόνια» για να φροντίσει τον 90χρονο πατέρα του.

Στο πιλοτήριο βρισκόταν και ο συγκυβερνήτης Κλάιβ Κούντερ, μόλις 28 ετών, με περισσότερες από 3.400 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Η Telegraph αναφέρει ότι η Air India αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο πηγή της μητρικής εταιρείας Tata Group υποστήριξε ότι ο Σαμπαρβάλ δεν είχε λάβει επίσημα άδεια για λόγους υγείας, και ότι η προκαταρκτική έκθεση δεν εντόπισε σημαντικά ευρήματα. Επιπλέον, και οι δύο πιλότοι είχαν περάσει επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια – οι οποίες αξιολογούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους κατάσταση.

Η προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η απενεργοποίηση των διακοπτών καυσίμου έγινε σκόπιμα ή κατά λάθος. Όπως αναφέρεται, στο ηχητικό αρχείο του πιλοτηρίου ακούγεται ο ένας πιλότος να ρωτά τον άλλο: «Γιατί έκλεισες τον διακόπτη;» και ο δεύτερος να απαντά πως δεν το έκανε.

Κανονικά, οι πιλότοι ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τους διακόπτες για τα καύσιμα σε συγκεκριμένες φάσεις κάθε πτήσης, αλλά αυτή τη φορά η διακοπή σημειώθηκε αμέσως μετά την απογείωση – χωρίς να έχει καν σηκωθεί το σύστημα προσγείωσης.

Κατά την απογείωση, το αεροπλάνο πετούσε ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε τα όργανα. Σύμφωνα με την έκθεση, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, οι διακόπτες επανατοποθετήθηκαν στη θέση «λειτουργία», ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία επανεκκίνησης των κινητήρων – αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Στο σημείο της συντριβής, οι διακόπτες καυσίμου βρέθηκαν στη θέση «λειτουργία».

Ο ειδικός Μόχαν Ρανγκαναθάν είχε ήδη εκφράσει την άποψη ότι ενδέχεται η ενέργεια να ήταν εσκεμμένη. Όπως εξήγησε, κάθε μοχλός καυσίμου πρέπει πρώτα να τραβηχτεί προς τα πάνω για να ξεκλειδώσει, πριν μπορέσει να μετακινηθεί, ενώ επιπλέον προστατεύεται από ειδικά μεταλλικά καλύμματα ασφαλείας, ακριβώς για να αποτρέπεται η τυχαία επαφή ή η μετατόπισή του.

Μιλώντας στο NDTV, ο Ρανγκαναθάν ανέφερε: «Οι επιλογείς καυσίμου δεν είναι τύπου συρόμενου διακόπτη. Είναι σταθερά τοποθετημένοι σε υποδοχές. Πρέπει να τους τραβήξεις ή να τους κινήσεις πάνω-κάτω – επομένως το ενδεχόμενο να μετακινηθούν κατά λάθος είναι εξαιρετικά απίθανο. Πρόκειται για σκόπιμη, χειροκίνητη ενέργεια».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «τίποτα άλλο» δεν θα μπορούσε να εξηγήσει πώς και οι δύο διακόπτες μετακινήθηκαν στη θέση «διακοπή» αμέσως μετά την απογείωση, επιμένοντας: «Έγινε σκόπιμα».

Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν υπονοεί ότι κάποιος από τους πιλότους «σκόπιμα» έκλεισε τη ροή καυσίμου, γνωρίζοντας τις πιθανές συνέπειες, απάντησε χωρίς δισταγμό: «Απολύτως. Πρόκειται ξεκάθαρα για περίπτωση συντριβής που προκλήθηκε από τον πιλότο».

Από την άλλη πλευρά, συγγενείς των θυμάτων κατηγόρησαν την αεροπορική εταιρεία και την κυβέρνηση της Ινδίας ότι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους πιλότους.

Ο Αμίν Σιντίκι, 28 ετών, του οποίου ο γαμπρός Ακίλ Ναναμπάουα σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του και την τετράχρονη κόρη τους, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι λάθος. Δεν τη δεχόμαστε».

«Πρόκειται για συγκάλυψη, για να προστατευτεί η Air India και η κυβέρνηση», είπε ο Σιντίκι στην Telegraph, από το Σουράτ, νότια της Αχμενταμπάντ, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. «Θέλουν να κατηγορήσουν πιλότους που είναι νεκροί και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Πώς είναι δυνατόν οι διακόπτες καυσίμου να τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, είτε από ανθρώπινο λάθος είτε από τεχνική βλάβη;»

Πληροφορίες από Dailymail

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version