Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του γραφείου της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του γραφείου της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο θέμα της ονομασίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, πρέσβης Ντάρκο Ανγκέλοφ.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μια θετική δυναμική τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό, στις δύο κοινωνίες. Παράλληλα πρόσθεσε υπάρχουν πολλά ρίσκα που απειλούν τη διαδικασία, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχει και πάλι επικοινωνία, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Είμαστε εξ ορισμού αισιόδοξοι. Για μας η λύση, είναι προτεραιότητα επί 26 χρόνια. Προφανώς η ευρωατλαντική μας προοπτική έχει εγκλωβιστεί στο θέμα του ονόματος και στις αντιρρήσεις για τη συνταγματική ονομασία.

Εξ ορισμού πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για να προωθήσουμε τη διαδικασία μπροστά. Είναι αυτό που κάνουμε τους τελευταίους μήνες, προσπαθούμε να προωθήσουμε τη διαδικασία, για να βρούμε λύση. Έχουμε εντατικό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Ασφαλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν ήταν απλή υπόθεση θα μπορούσε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό.

Είναι κρίμα που δεν έχει λυθεί προ πολλού. Όπως επιβεβαιώθηκε και από την παρουσίαση που έκανε η βουλγαρική προεδρία, τώρα έχουμε το περιβάλλον που κάνει τη λύση τουλάχιστον πιο πιθανή και βιώσιμη απ’ ότι στο παρελθόν, γιατί το εξωτερικό περιβάλλον υπάρχει, το επίκεντρο είναι τα Δ. Βαλκάνια και ιδιαιτέρως εμείς και έχουμε μια δυναμική που προκύπτει από τις εσωτερικές εξελίξεις στις δύο κοινωνίες.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ρίσκα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία το προσεχές διάστημα. Θα δούμε. Το σημαντικό είναι ότι ξαναεπικοινωνούμε, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις