Κόσμος

Αιθιοπία: Σφαγή από ενόπλους σε χωριά στην Ορόμια – Αναφορές για τουλάχιστον 300 νεκρούς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λουτρό αίματος προκάλεσαν ένοπλοι στην Ορόμια της Αιθιοπίας, με τις αρχές να μιλούν μέχρι στιγμής για 100 νεκρούς αλλά αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για τουλάχιστον 300!

Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Ορόμια επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση το Σάββατο κοντά στην πόλη Γκίμπι της Αιθιοπίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην οργάνωση ανταρτών Στρατός Απελευθέρωσης των Ορόμο OLA).

Ο Όντα Τάρμπι, εκπρόσωπος του OLA, αρνήθηκε πως η επίθεση διαπράχθηκε από μέλη της οργάνωσης. Υποστήριξε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ κατηγορεί για ακόμη μια φορά τον OLA για εγκλήματα που διαπράττει η ίδια.

«Όλη η οικογένειά μου δολοφονήθηκε. Δεν γλίτωσε κανένας», είπε ο Άμπντου Χάσεν, που ζει στην περιοχή, τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ακούω πως έχουν ανασυρθεί περίπου 300 πτώματα μέχρι τώρα. Αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η ανάσυρση των πτωμάτων σε δύο χωριά», ο αριθμός των θυμάτων «μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος», πρόσθεσε.

Ο Σούμετ Γκέτου, άλλος κάτοικος της περιοχής, είπε πως αρκετοί κρύβονται σε κοντινές δασικές εκτάσεις διότι φοβούνται ότι θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις. «Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σαν αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».

Και οι δύο τους κατηγόρησαν τον OLA για τη σφαγή.

Πρόκειται για φράξια του πολιτικού κόμματος «Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ορόμο» που αποσχίστηκε. Σχηματίστηκε με σκοπό να επιτύχει μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοδιάθεση για τον λαό των Ορόμο. Η κυβέρνηση του Άμπι Άχμεντ χαρακτηρίζει τον OLA «τρομοκρατική» οργάνωση αφότου συμμάχησε με το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που ενεπλάκη σε πόλεμο με τα ομοσπονδιακά στρατεύματα το 2020.

Η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως δράση, τονίζοντας χθες πως οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι στην πολιτεία Ορόμια. Οι αρχές πρέπει να βρουν διαρκή λύση για την προστασία της ζωής των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάνιελ Μπεκέλε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree
Η Γενεύη «φλέγεται»: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γαλλία
Διαδηλωτές στη Γενεύη συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο και έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη γειτονική Γαλλία
Γενεύη
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό απειλούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν - Τραμπ: «Είπα στον Νετανιάχου τι στο διάολο κάνεις;»
Μετά τα πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια «πιθανή» επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια
REUTERS