Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αϊτή: Κολομβιανός απόστρατος ομολόγησε συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ

Αϊτή: Κολομβιανός απόστρατος ομολόγησε συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ
Φωτογραφία αρχείου / REUTERS/Ralph Tedy Erol

Ήταν πριν από δυο χρόνια όταν μισθοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, εκτελώντας τον με δεκάδες σφαίρες, μέσα στην κρεβατοκάμαρά του. Τώρα, Κολομβιανός απόστρατος αξιωματικός ομολόγησε πως συνωμότησε και προσέφερε υποστήριξη στο σχέδιο με σκοπό τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου.

Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ θεωρείται μια από τις κυριότερες αιτίες της αποσταθεροποίησης και του κενού εξουσίας στην Αϊτή.

Ο Κολομβιανός απόστρατος εμφανίστηκε χθες (07.08.2023) σε δικαστήριο των ΗΠΑ όπου και ομολόγησε την εμπλοκή του στο σχέδιο δολοφονίας του Μοΐζ.

Όπως αναφέρει ενυπόγραφη κατάθεση που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, ο Χερμάν Ριβέρα, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο συνταγματάρχης Μάικ, ήταν μέλος της ομάδας που πήγε με αυτοκίνητα στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Αϊτής στο Πορτ-ο-Πρενς στις 7 Ιουλίου 2021.

Αποκάλυψε στην αμερικανική δικαιοσύνη πως το σχέδιο δεν προέβλεπε να απαχθεί ο πρόεδρος Μοΐζ, αλλά να δολοφονηθεί.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως ο Ριβέρα παρείχε υλική υποστήριξη, εκπαίδευση και προσωπικό για να υποστηριχθεί η επιχείρηση των μισθοφόρων για την απαγωγή ή τον φόνο του Ζοβενέλ Μοΐζ.

Το κενό εξουσίας μετά τον θάνατο του προέδρου διευκόλυνε βαριά οπλισμένες συμμορίες να επεκταθούν. Πλέον έχουν θέσει μεγάλο μέρος της Αϊτής υπό τον έλεγχό τους.

Ο πόλεμος συμμοριών για εδάφη, ειδικά στην πρωτεύουσα και προάστιά της, προκάλεσε πελώριων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή, εκτοπίζοντας εξαναγκαστικά στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, ενώ εγκλήματα όπως επιθέσεις με όπλα, δολοφονίες, βιασμοί, εκβιάσεις και απαγωγές για λύτρα είναι καθημερινά.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, που δεν είναι εκλεγμένη, μοιάζει να αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση ασφαλείας και να κυβερνήσει, την ώρα που επικριτές της την κατηγορούν για διαφθορά.

Ο Ριβέρα συγκαταλέγεται στους 11 κατηγορούμενους στη δίκη στο Μαϊάμι. Ανάμεσα στους υπόλοιπους είναι επιχειρηματίες, που φέρονται να βοήθησαν την ομάδα να εξασφαλίσει οχήματα και όπλα από τη Φλόριντα.

Η ομολογία του Χερμάν Ριβέρα ακολουθεί αυτή του Ροντόλφ Ζαρ, επιχειρηματία με διπλή υπηκοότητα (Αϊτής και Χιλής). Ο τελευταίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, αφού παραδέχθηκε ότι διέθεσε κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά οπλισμού και για τη δωροδοκία της ασφάλειας του προέδρου.

«Η μάχη για να αποδοθεί δικαιοσύνη εντείνεται», τόνισε η Μαρτίν Μοΐζ, η χήρα του εκλιπόντα, η οποία τραυματίστηκε στην επίθεση, μέσω X (του πρώην Twitter). «Θα συνεχιστεί όσο ο λαός που διψάει για δικαιοσύνη δεν εξασφαλίζει τα αποτελέσματα που περιμένει».

Η απαγγελία της ποινής του Ριβέρα προγραμματίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου στο δικαστήριο στο Μαϊάμι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις