Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αϊτή: Νέα αναβολή στις εκλογές – Ανεξιχνίαστη ακόμα η δολοφονία του Μοΐζ

Αϊτή

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, ο οποίος μέχρι χθες προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, θα λάβει χώρα την 7η Νοεμβρίου, κατά το νεότερο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκλογική επιτροπή.

Την ίδια ώρα παραμένει άλυτο το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στην κατοικία του την 7η Ιουλίου από ομάδα ενόπλων.

Η εκλογική επιτροπή προβλέπει να διεξαχθούν «ταυτόχρονα» την 7η Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και οι βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα οργανώνονταν το 2019.

Μπαίνει μπρος και το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε προτείνει ο αρχηγός του κράτους λίγο καιρό προτού δολοφονηθεί, θα διεξαχθεί επίσης την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Το κείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος με στόχο την ενίσχυση των εκτελεστικών εξουσιών της κυβέρνησης βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση. Δύο προσχέδια που είχαν παρουσιαστεί προβλέπουν την κατάργηση της Γερουσίας και να επιτρέπονται δύο συναπτές προεδρικές θητείες.

Ήδη από την ανακοίνωσή του, το σχέδιο για το δημοψήφισμα προκάλεσε επικρίσεις ακόμη και στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του προέδρου, καθώς η διαδικασία, σύμφωνα με τους επικριτές της ιδέας, αντίκειται στις διατάξεις του ισχύοντος θεμελιώδους νόμου.

Το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο είχε καταρτιστεί το 1987, μετά την πτώση της δικτατορίας των Ντιβαλιέ, ορίζει ρητώς ότι κάθε «δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με δημοψήφισμα απαγορεύεται».

Στις 23 Ιανουαρίου ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Με βάση το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί την 23η Ιανουαρίου 2022, ταυτόχρονα με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που γίνονται σε έναν γύρο και έχουν επίσης καθυστερήσει χρόνια να οργανωθούν.

Η δημοσιοποίηση του νέου χρονοδιαγράμματος, του τέταρτου που ανακοινώνεται φέτος, καταγράφηκε ενώ η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ συνεχίζει να εγείρει πολλά ερωτήματα σε μια χώρα όπου επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια εξαιτίας της δράσης οπλισμένων συμμοριών κακοποιών.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε στον δικαστή Ματιέ Σανλάτ να ηγηθεί της έρευνας για τη δολοφονία.

Συνολικά 44 ύποπτοι, ανάμεσά τους 12 αϊτινοί αστυνομικοί, 18 κολομβιανοί «μισθοφόροι» και δύο Αμερικανοί με καταγωγή από την Αϊτή έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, σύμφωνα με τις αρχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις