Site icon NewsIT

Ακάρ σε Σοϊγκού για τις εξαγωγές σιτηρών: «Να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία – Όλα λύνονται με διάλογο»

31.10.2022 | 19:53
Ακάρ σε Σοϊγκού για τις εξαγωγές σιτηρών: «Να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία – Όλα λύνονται με διάλογο»

Η Μόσχα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να συμμετέχει κανονικά στις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο Χουλουσί Ακάρ στον Σεργκέι Σοϊγκού, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα (31.10.2022) οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας αντίστοιχα. 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια χρησιμοποιώντας κάθε λογής πρόσχημα. Το τελευταίο ήταν ότι τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε στον Σεργκέι Σοϊγκού τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η συμφωνία ήταν η απόδειξη πως όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Η Ουκρανία θα συνεχίζει τις εξαγωγές

Από τη μεριά της, η Ουκρανία τόνισε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, όπως εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας το περασμένο καλοκαίρι.

Γι’ αυτό και πλέον απειλεί ανοιχτά τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και περνούν τη Μαύρη Θάλασσα.

«Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα — είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version