Κόσμος

Αξιωματούχος της Παλαιστίνης ζητεί να συσταθεί διεθνής ερευνητική επιτροπή για το φόνο του Αραφάτ

Ένα μέλος της ηγεσίας της Παλαιστίνης, ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ζήτησε σήμερα να σχηματισθεί μια "διεθνής ερευνητική επιτροπή για το φόνο του προέδρου Αραφάτ", μετά τη δημοσιοποίηση μιας ιατρικής έκθεσης που αυξάνει τις πιθανότητες της δηλητηρίασης με πλουτώνιο.

Ο Αμπού Γιούσεφ, εκπρόσωπος της Φάταχ, του κινήματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε πως αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου της παλαιστινιακής επιτροπής έρευνας για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων.

“Όπως σχηματίστηκε διεθνής επιτροπή έρευνας για το φόνο του (πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου) Ραφίκ Χαρίρι, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει το φόνο του προέδρου Αραφάτ”, δήλωσε ο Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

“Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Αραφάτ δηλητηριάσθηκε με πολώνιο, μια ουσία που βρίσκεται αποκλειστικά στην κατοχή κρατών και όχι ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ένα κράτος”, τόνισε.

Ο Άχμαντ Άσαφ, ο εκπρόσωπος της Φάταχ, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί “αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου της παλαιστινιακής ερευνητικής επιτροπής, ο πρόεδρος της οποίας, ο Ταουφίκ Τιράουι, θα μιλήσει για το περιεχόμενο της έκθεσης, στη Μουκάτα”, την έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Ιερουσαλήμ: “Είχαμε διαταγή να μην σκοτωθεί ο Αραφάτ”

Στην Ιερουσαλήμ, ο Ραανάν Γκισίν, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Σαρόν όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και είχε επίσης διατελέσει εκπρόσωπός του, δήλωσε πως “ο Αριέλ Σαρόν είχε διατάξει να κάνουμε τα πάντα για να μην σκοτωθεί από τους στρατιώτες μας ο Αραφάτ”, ο οποίος ήταν τότε περικυκλωμένος από τον ισραηλινό στρατό στη Μουκάτα.

“Οι οδηγίες του Σαρόν ήταν να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να μην κατηγορηθεί το Ισραήλ για το θάνατο του Αραφάτ”, υπογράμμισε. “Γι’ αυτό το λόγο επίσης ο Σαρόν επέτρεψε τη μεταφορά του Αραφάτ σ’ ένα νοσοκομείο στη Γαλλία, όταν αποδείχθηκε πως ήταν ετοιμοθάνατος”.

Ο Γιάσερ Αραφάτ απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί ντε Κλαμάρ κοντά στο Παρίσι.
“Αντί να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι θα έκαναν καλά να αναρωτηθούν γι’ αυτούς μέσα στο περιβάλλον του Αραφάτ οι οποίοι είχαν συμφέρον από την εξαφάνισή του και κυρίως ποιος έβαλε χέρι στα χρήματα που ήλεγχε ο Αραφάτ”, δήλωσε επίσης ο Ραανάν Γκισίν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές θανάτου που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ο Σαρόν εναντίον του Αραφάτ, ο Γκισίν δήλωσε πως δεν ήταν παρά “πολιτικές δηλώσεις που δεν είχαν επιχειρησιακή συνέχεια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη στο θάνατο του Γ. Αραφάτ

Ο Αραφάτ δολοφονήθηκε με ραδιενεργό πολώνιο

Σύγχυση για το αν δηλητηριάστηκε ο Γιασέρ Αραφάτ

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την “πιθανότητα” δηλητηρίασης του Αραφάτ με πολώνιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ