Κόσμος

Αλεξανδρούπολη: Δημοπράτηση για την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών

Εντός των επόμενων είκοσι ημερών αναμένεται η δημοπράτηση του έργου, «Fire Detection» (πυρανίχνευση), που αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης φωτιάς, στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιό.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Στην πρώτη δημοπράτηση αποκλείστηκαν και οι δύο συμμετέχοντες, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, οπότε θα την ξανακάνουμε περίπου σε 20 ημέρες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πουλιλιός, εκτιμώντας πως η τοποθέτηση του συστήματος πυρανίχνευσης θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020 «ένεκα της γραφειοκρατίας και των πιθανών ενστάσεων».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου, θα εγκατασταθεί ένα σύστημα ανίχνευσης φωτιάς στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καλύπτοντας σχεδόν το 95% του Εθνικού Πάρκου καθώς και άλλες δασικές περιοχές εκτός αυτού. Το σύστημα θα περιλαμβάνει θερμικές και οπτικές κάμερες, μετεωρολογικούς σταθμούς, εναλλακτικό σύστημα τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια και συστήματα ασφαλείας. Θα μεταδίδει σήμα σε 24ωρη βάση, προς το κέντρο ελέγχου, που θα εγκατασταθεί στο Σουφλί, ενώ θα χρησιμοποιείται και από την πυροσβεστική υπηρεσία, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Στόχος είναι η συνεχής παρακολούθηση του δάσους για την έγκαιρη αντιμετώπιση διάφορων απειλών, κυρίως φωτιάς αλλά και λοιπόν παράνομων δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου, για το τμήμα που αφορά στον δήμο Σουφλίου, ανέρχεται στις 412.730 ευρώ.

Το έργο «Fire Detection» υλοποιείται από τον δήμο Σουφλίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα Βουλγαρία 2014-2020» και μετά από σχετική πρόταση της δημοτικής Αρχής, που αφορά στην «Ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας» με τίτλο «Υψηλή τεχνολογία για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω έγκαιρης ανίχνευσης φωτιάς σε προστατευόμενες δασικές περιοχές υψηλής σπουδαιότητας». Η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε για χρηματοδότηση, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον Άξονα.

Στο πρόσφατο παρελθόν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές (στην πλειοψηφία τους λόγω πτώσης κεραυνών) και υπέστη μικρότερες και μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές. Σημαντικότερη, ως προς την έκταση που κατέκαψε, η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011, (αιτία εκδήλωσης εμπρησμός από αμέλεια και συγκεκριμένα σπίθες από εξάτμιση αγροτικού μηχανήματος) με τη δορυφορική μέτρηση να εκτιμά την καμένη έκταση στα 57.000 στρέμματα και την προκληθείσα ζημία στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων να περιορίζεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου και όχι στους πυρήνες του, σύμφωνα με τις αρμόδιες δασικές Αρχές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Το «εγώ» του Τραμπ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με το Ιράν
Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η επιθετική ρητορική και οι δημόσιες προσβολές του Τραμπ στην Τεχεράνη μπορεί να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου
Ντόναλντ Τραμπ
Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω – Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες
Ο άνδρας έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 2024 και δήλωσε ότι περνούσε 20 λεπτά καθημερινά προσπαθώντας να βρει ξαπλώστρα
Ξαπλώστρα, ξαπλώστρες
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο