Κόσμος

Αλεξάντερ Στουμπ στον Guardian: Ετοιμότητα της Ευρώπης για πόλεμο με τη Ρωσία απαιτούν οι εγγυήσεις για την Ουκρανία

«Εάν η Μόσχα κινηθεί ξανά στρατιωτικά κατά του Κιέβου στο μέλλον τότε θα πρέπει να την πολεμήσουμε», τονίζει ο Φινλανδός Πρόεδρος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να γίνει πόλεμος με τη Ρωσία απαιτούν οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία! Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ σε συνέντευξή του στον βρετανικό «Guardian» το Σάββατο (20.09.2025).

Κινούμενος στο ίδιο κύματος ο Αλεξάντερ Στουμπ τονίζει μιλώντας στον «Guardian» ότι χρειάζεται ένα πειστικό μέσο αποτροπής και «αμερικανική υποστήριξη» σε περίπτωση μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο Φινλανδός Πρόεδρος αναφέρει πως οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, οι οποίες συζητούνται από τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων», θα υποχρεώσουν τις ευρωπαϊκές χώρες που θα υπογράψουν, να πολεμήσουν τη Ρωσία, εάν η Μόσχα κινηθεί ξανά στρατιωτικά κατά του Κιέβου στο μέλλον.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας στην ουσία είναι ένα μέσο αποτροπής. Αυτό το αποτρεπτικό μέσο πρέπει να είναι πειστικό και, για να είναι πειστικό, πρέπει να είναι ισχυρό», δήλωσε ο Stubb στη συνέντευξή του, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Είπε ότι οι εγγυήσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο έπειτα από μία μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επιμένοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δεν θα έχει δικαίωμα βέτο ως προς τη μορφή τους.

«Η Ρωσία δεν έχει απολύτως κανένα λόγο στις κυριαρχικές αποφάσεις ενός ανεξάρτητου έθνους-κράτους… Συνεπώς, για μένα δεν αποτελεί θέμα το αν η Ρωσία θα συμφωνήσει ή όχι. Φυσικά δεν θα συμφωνήσει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα», δήλωσε.

Οι στενές σχέσεις του Στουμπ με τον Τραμπ

Ο Alexander Stubb έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες σε βασικό παράγοντα στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις, δημιουργώντας στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ άλλων και μέσω της κοινής τους αγάπης για το γκολφ.

Η προσωπική αυτή σχέση έχει ως αποτέλεσμα η Φινλανδία, με πληθυσμό μόλις 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Στουμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Τραμπ εξακολουθούν να επικοινωνούν τακτικά, «μέσω τηλεφώνου και άλλων μέσων», και ότι αναμένει να πραγματοποιήσουν νέα διμερή συνάντηση αυτή την εβδομάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τζόναθαν Άντικ παραιτείται από αντιπρόεδρος της Mango: «Αγαπώ βαθιά την οικογένειά μου και με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον πατέρα μου»
Ο γιο του ιδρυτή της φίρμας ρούχων Mango με επιστολή στο προσωπικό ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από τα καθήκοντά του στη Mango ώστε να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση της αθωότητάς του
Ο Τζόναθαν Άντικ στο δικαστήριο
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη κλαίει μαζί με το Βέλγιο» – 4 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό
«Η καρδιά μου ραγίζει από το τραγικό δυστύχημα...Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα
Βέλγιο: Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός του σχολικού λεωφορείου που συγκρούστηκε με τρένο
Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως στο σχολικό επέβαιναν 9 άτομα, επτά μαθητές, ο συνοδός τους και ο οδηγός - Περίπου 100 άτομα στο τρένο - Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας
Βέλγιο: Σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο – Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός
Ανανεώθηκε πριν 52 λεπτά
21