Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αλεξέι Ναβάλνι: «Τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια» λέει η ομάδα του

Αλεξέι Ναβάλνι: «Τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια» λέει η ομάδα του

«Τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι και μέσω της εκπροσώπου κατηγορούν ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τον φόνο του. Την ίδια ώρα, η μητέρα του Ναβάλνι δεν μπορεί να εντοπίσει τη σορό του γιου της.

Αποφασισμένη να διατηρήσει ζωντανό το όραμα του Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε η ομάδα του όπως δήλωσε η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος και σύμμαχος του Ναβάλνι, και συμπλήρωσε πως υπεύθυνος για τον φόνο του είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή της που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, μέσω Zoom, η Κίρα Γιάρμις, είπε: «Χάσαμε τον ηγέτη μας, αλλά δεν χάσαμε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας» και στοχοποίησε τον Πούτιν για τον φόνο του. Δεν έδωσε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, όμως υπενθύμισε ότι το 2020 ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σε μια απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με Δυτικούς γιατρούς.

Την εποχή εκείνη ο Πούτιν αρνήθηκε ότι το ρωσικό κράτος προσπάθησε να σκοτώσει τον Ναβάλνι, λέγοντας ότι «θα είχε τελειώσει τη δουλειά» αν ήθελε πραγματικά να τον εξοντώσει.

«Ξέραμε ότι υπήρχε κίνδυνος, ο Αλεξέι το ήξερε επίσης. Και χθες τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια», είπε η Γιάρμις.

Η σωφρονιστική υπηρεσία δεν έχει ανακοινώσει τα αίτια του θανάτου, μόνο ότι ο Ναβάλνι κατέρρευσε έπειτα από έναν περίπατο.

Η Γιάρμις κάλεσε τους ηγέτες των δυτικών χωρών «να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση» στον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι και να μην διαπραγματευτούν μαζί του. Όπως είπε, ο Ναβάλνι ήταν το σύμβολο της ελπίδας ότι μια μέρα η Ρωσία «θα γινόταν μια κανονική δημοκρατική χώρα, με δίκαιες εκλογές, ανεξάρτητα δικαστήρια, ελευθεροτυπία (…) μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα».

«Φυσικά, όλοι είναι συντετριμμένοι. Ο Αλεξέι ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε όλες αυτές τις ιδέες και αγωνιζόταν για αυτές. Για αυτό είμαι βέβαιη ότι η κληρονομιά του δεν θα πεθάνει μαζί του και ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε αυτές τις ιδέες», κατέληξε.

Θρίλερ με τη σορό του

Νωρίτερα η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λουντμίλα, πήγε στο νεκροτομείο που της υπέδειξαν για να παραλάβει τη σορό του γιου της. Η οικογένεια είχε ενημερώθηκε ότι η σορός του γιου της βρίσκεται στο νεκροτομείο της πόλης Σαλεχάρντ, της πιο κοντινής πόλης στη φυλακή.

Ωστόσο, η Λουντμίλα μόλις έφτασε στο νοσοκομείο ενημερώθηκε πως η σορός του δεν βρίσκεται στο σημείο και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει σαφές που ακριβώς βρίσκεται η σορός του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις