Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Αλγερία: Ξεκινά μια νέα εποχή μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα

Αλγερία: Ξεκινά μια νέα εποχή μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα
photo Reuters

Μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε και μια νέα εποχή ξεκινά για την Αλγερία.

Και πως να μην ξεκινά καθώς ο Μπουτεφλίκα ήταν πρόεδρος της χώρας επί δυο δεκαετίες και τελικά έπεσε από τις συνεχείς διαδηλώσεις και με την πίεση του στρατού.

Αντιμέτωπος με αυτή την πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας λαϊκή κινητοποίηση, ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κατέβαλλε μέχρι τέλους προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία. Ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος εγκατέλειψε τελικά χθες, Τρίτη, το βράδυ, μερικές ώρες αφότου είχε αμφισβητηθεί ανοικτά από τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα είναι πλέον πολύ εξασθενημένος μετά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, όμως τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να διεκδικεί μια πέμπτη θητεία, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την λαϊκή οργή που όλο και αυξανόταν.

Έτσι ο Μπουτεφλίκα υπέβαλλε την παραίτησή του μέσω επιστολής στο Συνταγματικό Συμβούλιο ενώ στις εικόνες που προβλήθηκαν μοιάζει κουρασμένος και καταβεβλημένος να παραδίδει την επιστολή αυτή, που βρίσκεται μέσα σ’ έναν φάκελο με το έμβλημα της προεδρίας, στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ.

Στην επιστολή του , που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο APS, αναφέρει πως αυτή του η απόφαση έχει στόχο «έχει στόχο να συμβάλει στον κατευνασμό της καρδιάς και του πνεύματος των συμπατριωτών μου ώστε να τους επιτρέψει να προβάλουν μαζί την Αλγερία προς το καλύτερο μέλλον στο οποίο είναι θεμιτό να ελπίζουν».

Reuters

Πλέον μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα θα πρέπει μέσα σε μια περίοδο 90 ημερών, να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Στο μεταξύ ο τύπος στην Αλγερία αναφέρεται στο τέλος μια εποχής, ενώ δεν αναφέρεται και με τα καλύτερα λόγια στον μέχρι χθες ισχυρό άνδρα της χώρας.

Η ανεξάρτητη γαλλόφωνη εφημερίδα El Watan γράφει πως ο Μπουτεφλίκα “ουδέποτε θα φανταζόταν μια έξοδο τόσο θλιβερή, αυτός που είχε ορκιστεί να πεθάνει στην εξουσία”, ενώ επίσης ανεξάρτητη και γαλλόφωνη Liberte βλέπει μια κατάληξη άξια μιας «αίρεσης» για μια «ομάδα» που ήταν «αιχμάλωτη της αδυναμίας της να παραδεχθεί το τέλος της, κλεισμένη σε μια ασυνάρτητη και αυτοκτονική αναταραχή».

Τέλος η αραβόφωνη El Khabar γράφει ότι “το τσουνάμι της λαϊκής κινητοποίησης αποκαθιστά τον λαό στην εξουσία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις