Κόσμος

Αλγερία: “Βουλιάζουν” οι πόλεις από τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπουτεφλίκα! video

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Αλγέρι και σε άλλες πόλεις στην Αλγερία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια πέμπτη θητεία του προέδρου Μπουτεφλίκα.

Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουν το σχέδιο του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επιδιώξει μια πέμπτη θητεία, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Αλγερία.

Η συγκέντρωση, όπως και άλλες διαδηλώσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, ήταν κυρίως ειρηνική, ωστόσο η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε μία περίπτωση στην προσπάθεια να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν κατέβει στο κέντρο του Αλγερίου μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Χαμός στην Αλγερία!

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντίο, Μπουτεφλίκα» και «Ειρηνικά, ειρηνικά», ορισμένοι κρατώντας τριαντάφυλλα, το πλήθος διαδήλωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο του 81χρονου ηγέτη να παρατείνει την 20χρονη παραμονή του στην εξουσία στις εκλογές του Απριλίου.

Μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξή της, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους νέοι, οικογένειες και ηλικιωμένοι, είχαν κατέβει στο κέντρο του Αλγερίου για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, που είναι η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις της «Αραβικής άνοιξης» του 2011.

«Δώσαμε ένα μήνυμα που είναι ‘Όχι άλλο Μπουτεφλίκα’», δήλωσε ο διαδηλωτής Χαλέντ Αμρανί, 38 ετών, στο πρακτορείο Reuters.

«Δείτε την αλγερινή νεολαία, το μόνο που ζητάει είναι έναν πρόεδρο ικανό, που να μπορεί να μιλάει στον κόσμο», δήλωσε ο Χαμντανέ Σαλίμ, ένας 45χρονος δημόσιος υπάλληλος. «Είκοσι χρόνια είναι αρκετά», δήλωσε η Χαντιτζά, μια γυναίκα που συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Διαδηλωτές… κάθε ηλικίας στην Αλγερία

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και η Τζαμίλα Μπουχιρέντ, 83 ετών, μια ηρωίδα του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία (1954-1962), η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ».

[read4more]

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις, όπως το Οράν, η Κωνσταντίνη, η Σετίφ, η Τιζί-Ουζού και η Μπουίρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με κατοίκους.

Ο Μπουτεφλίκα δεν έχει μιλήσει απευθείας για τις διαδηλώσεις. Οι αρχές δήλωσαν ότι επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Γενεύη για αδιευκρίνιστες ιατρικές εξετάσεις, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι μετέβη όντως εκεί.

Από την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ένα σπάνιο φαινόμενο. Ο Μπουτεφλίκα, που υπέστη καρδιακή προσβολή το 2013, έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις από τότε.

Πολλοί Αλγερινοί απέφευγαν για χρόνια την πολιτική από τον φόβο συγκρούσεων με τις πανταχού παρούσες δυνάμεις ασφαλείας ή απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η χώρα κυβερνάται από την ίδια ομάδα βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας.

Σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές παρόμοιες αναστολές.

«Ο κόσμος θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», φώναζαν ορισμένοι, χρησιμοποιώντας ένα σύνθημα της «Αραβικής άνοιξης» του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή ηγετών στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις ημέρες στο προεδρικό στρατόπεδο προκειμένου να καταθέσει εντός των συνταγματικών προθεσμιών –έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας)– τον φάκελο της υποψηφιότητας του Μπουτεφλίκα στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 2
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 4
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 1
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2