Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αλί Τουρκσέν: Ο άνθρωπος που ύψωσε την τουρκική σημαία στα Ίμια θέλει να ρίξει τον Ερντογάν

Αλί Τουρκσέν: Ο άνθρωπος που ύψωσε την τουρκική σημαία στα Ίμια θέλει να ρίξει τον Ερντογάν

Είναι ο άνθρωπος που παραλίγο να ξεκινήσει τον πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Συνταγματάρχης Αλί Τουρκσέν είναι εκείνος που ηγήθηκε της ομάδας των κομμάντο που ανέβηκαν στα Ίμια το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και ύψωσαν την τουρκική σημαία.

Η λεγόμενη και “Κρίση των Ιμίων” που παραλίγο να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αποφύχθηκε την τελευταία στιγμή δεν πτόησε την Τουρκία. Ο Τουρκσέν και οι άλλοι 11 κομμάντο έγιναν δεκτοί στην χώρα τους με τιμές ηρώων.

Σήμερα, ωστόσο ο Αλί Τουρκσέν δεν βλέπει την απειλή να έρχεται από την Ελλάδα αλλά από το εσωτερικό της χώρας του. Από την ίδια την κυβέρνηση. Από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τουρκσέν, αποφάσισε να μπει ενεργά στην πολιτική όχι με όποιο και όποιο κόμμα αλλά με το κόμμα της ακραίας εθνικίστριας, που θεωρείται πιο σκληρή και από τους Γκρίζους Λύκους, της Μεράλ Ακσενέρ.

Και όταν λέμε πιο σκληρή και από τους Γκρίζους Λύκους, αρκεί να τονίζουμε ότι οι υποστηρικτές της την αποκαλούν Asena δηλαδή Λύκαινα.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έμπαινα στο κοινοβούλιο αλλά μετά τις τελευταίες εκλογές πιστεύω ότι πρέπει να κάνω κάτι για την πατρίδα μου», λέει ο ίδιος.

«Η Μεράλ Ακσενέρ μου ζήτησε μια μέρα να ενταχθώ στο κόμμα της και της είπα, “Φυσικά! Το έχω ήδη αποφασίσει”».

Το κόμμα ονομάζεται «Καλό Κόμμα» και έχει ως σύμβολο έναν λαμπερό κίτρινο ήλιο που συμβολίζει την ελπίδα να εκτοπιστεί από την εξουσία το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Και η Μεράλ Ακσενέρ είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Τουρκία που η δημοφιλία της απειλεί ευθέως εκείνη του Ερντογάν!

Ο ίδιος ο Αλί Τουρκσέν μένει στην Κωνσταντινούπολη και καταγγέλει ότι τα ΜΜΕ που ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από τον Ερντογάν δεν δίνουν χώρο στο “Καλό Κόμμα”.

«Θεωρείται τρελός όποιος σήμερα προσπαθεί να χτυπήσει στα ίσια το κόμμα του Ερντογάν», λέει ο Τουρκσέν. Και προσθέτει: «Είμαστε αρκετά τρελοί γιατί έχουν φτάσει στα όριά μας με το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος είναι στην εξουσία 15 χρόνια».

Ο Αλί Τουρκσέν και η μακρά ιστορία του

Παρά το γεγονός ότι στην χώρα του ήταν για χρόνια ήρωας, εξαιτίας των Ιμίων, ο Αλί Τουρκσέν κυνηγήθηκε και συνελήφθη το 2010 κατά την διάρκεια των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον.

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση με τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει ανώτατους αξιωματικούς αλλά και της παράνομης οπλοκατοχής. Τελικά εξέτισε 3,5 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2014.

Μεράλ Ακσενέρ: Πιο Γκρί και από τους Γκρίζους Λύκους

Όταν ανακοινώθηκε το «Καλό Κόμμα», πολλοί ήταν εκείνοι που αναστατώθηκαν στην Τουρκία και όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα. Ο υπερεθνικιστικός του χαρακτήρας πολλές φορές ξεπερνάει και τις πιο σκληρές θέσεις των Γκρίζων Λύκων.

Η Ακσενέρ και οι υποστηρικτές της άλλωστε έχουν πολλές φορές φωτογραφηθεί να κάνουν το σήμερα του “λύκου”.

Στο πρόγραμμά της η Ακσενέρ, φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Και οι θέσεις της είναι φυσικά ακραίες.

Λίγα λόγια για την υπόθεση Εργκένεκον

Η υπόθεση Εργκένεκον είναι ονομασία η οποία έχει αποδοθεί σε μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία. Η οργάνωση αυτή διατηρούσε δεσμούς με τις στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Στόχος τους ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να δημιουργήσουν αναταραχές, να σχεδιάσουν δολοφονίες και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Έως τον Απρίλιο του 2011, πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 300 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον. Οι κατήγοροι υποστήριξαν πως η ομάδα αυτή ήταν υπεύθυνη στην Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια, για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πολιτικής βίας.

Έως το 2015, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για τα εγκλήματα αυτά αθωώθηκαν.

Με πληροφορίες από middleeasteye.net

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις