Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Άλλες τρεις χώρες απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες – Η αντίδραση της Μόσχας

Άλλες τρεις χώρες απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες – Η αντίδραση της Μόσχας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν σήμερα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, η Λιθουανία την απέλαση δύο υπαλλήλων της ρωσική πρεσβείας ενώ η Λετονία και Εσθονία την απέλαση ενός Ρώσου η κάθε μία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, που προειδοποίησε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους να αρχίσουν να σκέφτονται ποιοι θα εγκαταλείψουν την Ρωσία.

«Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για την απάντησή μας. Οι διπλωμάτες τους μπορούν ήδη να αρχίσουν να σκέφτονται ποιος από αυτούς θα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει τα πράγματά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανακοίνωσαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η απόφασή τους αυτή ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Τσεχία. Χθες η Τσεχία ανακοίνωσε ότι εξισώνει τον αριθμό των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα με τον αριθμό των Τσέχων διπλωματών στην πρεσβεία της στην Μόσχα.

Επίσης χθες, 22 Απριλίου, η Σλοβακία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Την απόφαση της Λετονίας για την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, την απέλαση επίσης δύο Ρώσων διπλωματών από την Λιθουανία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γαμπριέλιους Λαντσμπέργκις , και την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από την Εσθονία ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ρίγα, Βίλνιους και Ταλίν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η Πράγα προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Τσεχία, η οποία είχε απελάσει νωρίτερα 18 Ρώσους διπλωμάτες, ισχυριζόμενη ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην ανατολική Τσεχία, για να ακολουθήσει η απάντηση της Μόσχας που απέλασε 20 Τσέχους υπαλλήλους της

Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε το 2014, που βρίσκεται στην ανατολική Τσεχία, εμπλέκονται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις