Site icon NewsIT
15:42 Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Αλβανία: Διχαστικός ο Ράμα για να «σπάσει» τις διαδηλώσεις – Υπόσχεται 2.500 ευρώ σε αστυνομικούς, απειλεί τους φοιτητές ότι θα χάσουν υποτροφίες

Εικόνες και βίντεο δείχνουν διαδηλωτές με πλακάτ να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ράμα - Ρίψεις μολότοφ, χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού στις συγκρούσεις με την αστυνομία

Αλβανία

REUTERS

Για όγδοη μέρα μαίνονται τα επεισόδια στην Αλβανία με τα Τίρανα να «φλέγονται» και τους διαδηλωτές να συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο οποίος εξαπολύει εδώ και μέρες απειλές «δείχνοντας» ως υπαίτιους των εντάσεων στα Τίρανα «ξένους παράγοντες που υποκινούν τους νέους».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε την Τρίτη (20.10.2026) ότι ορισμένοι από τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στα Τίρανα έχουν πολιτικά εξτρεμιστικές απόψεις. Έκανε τη δήλωση μετά από μια εβδομάδα φοιτητικών διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όπως ανέφερε το Balkan Insight.

Σε συνάντηση με διευθυντές δευτεροβάθμιων σχολείων των Τιράνων και την υπουργό Παιδείας Μιρέλα Κουμπάρο, ο Ράμα δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η άσκηση του δικαιώματος διαμαρτυρίας από τους μαθητές. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το ζήτημα δεν ήταν το δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά η βία.

Επί οκτώ ημέρες, νεαροί συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις, απαιτώντας την παραίτηση του Ράμα. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πέταξαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας.

Από την πλευρά της η αστυνομία «απάντησε» κάνοντας χρήση δακρυγόνων, κανονιών νερού και πλαστικών σφαιρών.

Εικόνες και βίντεο δείχνουν νέους διαδηλωτές με πλακάτ να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και κατά της κυβέρνησης Ράμα.

REUTERS
REUTERS

Ο Ράμα επανέλαβε ότι οι διαμαρτυρίες φέρεται να υποκινήθηκαν από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία, ένα κράτος-επιτιθέμενο, και το Ιράν φέρονται να επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Αλβανία και κατηγόρησε επίσης την αλβανική αντιπολίτευση για εμπλοκή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε τις ενέργειες της κρατικής αστυνομίας παρά τις κατηγορίες για δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής της αστυνομίας, υποσχέθηκε στους αστυνομικούς μπόνους ύψους 2.500 ευρώ.

Ο Ράμα επίσης προειδοποίησε για οικονομικές και διοικητικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε βίαιες διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες των ανηλίκων ενδέχεται να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν υποτροφίες, οικονομική βοήθεια και πρόσβαση σε δωρεάν εκπαίδευση.

REUTERS
REUTERS

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι μια τέτοια ρητορική θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις. Σε απάντηση στο Balkan Insight, η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι τα σχόλια του Ράμα αφορούσαν βία κατά αστυνομικών, πολιτών, κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας, και όχι το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Όσον αφορά την γονική ευθύνη, το γραφείο αναφέρθηκε σε διατάξεις του Αστικού Κώδικα και τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει συλλογικές τιμωρίες ή παράκαμψη των νομικών διαδικασιών.

Καρέκλες με τη λέξη «Διάλογος» έξω από το γραφείο του Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με μια συμβολική πράξη, ο Έντι Ράμα, κάλεσε ξανά τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις σε διάλογο, αυτή τη φορά με έναν «ευφάνταστο» τρόπο.

Καρέκλες από το γραφείο του τοποθετήθηκαν κυκλικά μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, με την επιγραφή-πρόσκληση «ΔΙΑΛΟΓΟΣ». 

Η απάντηση, όμως, των διαδηλωτών ήταν εξίσου άμεση και ευφάνταστη. Με επιστολή, την οποία τοποθέτησαν σε μια από τις καρέκλες, έγραψαν το μήνυμα «Παραιτηθείτε». 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version