Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλβανία: Έκκληση για αποφυγή βίας στις δημοτικές εκλογές από ΕΕ και ΗΠΑ

Αλβανία: Έκκληση για αποφυγή βίας στις δημοτικές εκλογές από ΕΕ και ΗΠΑ
photo Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κάλεσαν τα κόμματα στην Αλβανία να αποφύγουν τη βία κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών την Κυριακή.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν με μεγάλη ένταση καθώς έχουν κηρυχθεί παράνομες από τον πρόεδρο της Αλβανίας και μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση.

Λόγω της αποχής της αντιπολίτευσης, σχεδόν στους μισούς δήμους οι υποψήφιοι του του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατεβαίνουν χωρίς αντίπαλο, ενώ οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορούνται για βανδαλισμούς σε εκλογικά τμήματα –κυρίως σε σχολεία– και πυρπόληση εκλογικού υλικού. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και η αστυνομία στην Αλβανία αναζητά δεκάδες άλλους υπόπτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αποφασίσει αργότερα εντός του έτους αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, προειδοποίησε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές αυτές μπορεί να έχει συνέπειες για την υποψηφιότητα των Τιράνων.

“Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια ή μορφή υποκίνησης της βίας είναι απολύτως απαράδεκτες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικό διάλογο όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση με στόχο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη διατήρηση και την ισχυροποίηση της προόδου που έχει επιτύχει μέχρι τώρα η Αλβανία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ”. Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες να απορρίψουν τη βία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις