Κόσμος

Αλβανία: Μπαράζ μολότοφ, δακρυγόνων και πετροπόλεμος – Διαδηλωτές έκαψαν τα καθίσματα διαλόγου του Έντι Ράμα στα Τίρανα

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στην αλβανική πρωτεύουσα την 12η ημέρα των κινητοποιήσεων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Αλβανία και για 12η ημέρα βρίσκονται στους δρόμους φοιτητές και εκπαιδευτικά συνδικάτα. Στα Τίρανα οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα καίνε τα καθίσματα διαλόγου που τοποθέτησε το πρωί του Σαββάτου (24.10.20256) ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έξω από το γραφείο του στην αλβανική πρωτεύουσα, ως απάντηση στην πρόσκληση που τους απηύθυνε.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στις διαδηλώσεις στους δρόμους στα Τίρανα ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Μια ομάδα μασκοφόρων, πριν από λίγα λεπτά, έπειτα από μπαράζ μολότοφ κατάφερε να φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού όπου εκεί, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία παρέταξε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και δύο αυρες για να τους εμποδίσει, ενώ έγιναν και ρίψεις δακρυγόνων

Αντίδραση για την κατάσταση υπήρξε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Ταουλάντ Μπάλα, ο οποίος σε ανάρτηση του με εικόνες από τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας σχολιάζει: «Βροχή από πέτρες …να αποθανατίσει την εικόνα φωτογράφος. Την στιγμή που η Αστυνομία κάνει το καθήκον της, αυτή η εικόνα «σερβίρεται» στο κοινό ως βία κατά των διαδηλωτών».

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνει κουκουλοφόρους. Οι φοιτητές έφτασαν στο υπουργείο και έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους. Η αστυνομία δεν αντέδρασε αρχικά, προειδοποίησε όμως ότι θα κάνει χρήση νερού από το όχημα αύρα, αν συνεχιστούν οι φωτιές.

Στη συνέχεια έκανε μικρή χρήση χημικών για να διώξει τους κουκουλοφόρους από το στενό και να σβηστεί η φωτιά. Οι διαδηλωτές είχαν σπάσει πλακόστρωτα και πλησίαζαν την είσοδο του υπουργείου, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι ενδέχεται να τους αφήσουν να εκτονωθούν για λίγο, καθώς τα τζάμια είναι ήδη κατεστραμμένα από προηγούμενες κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Στη συνέχεια έκανε μικρή χρήση χημικών για να διώξει τους κουκουλοφόρους από το στενό και να σβηστεί η φωτιά. Οι διαδηλωτές είχαν σπάσει πλακόστρωτα και πλησίαζαν την είσοδο του υπουργείου, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι ενδέχεται να τους αφήσουν να εκτονωθούν για λίγο, καθώς τα τζάμια είναι ήδη κατεστραμμένα από προηγούμενες κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Αρχικά, είχαν προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στις διαδηλώσεις προς όσους αισθάνονται ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μια φυσιολογική ζωή στην Αλβανία.Ο ίδιος δεν ακολούθησε τους διαδηλωτές, ωστόσο στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν βουλευτές του κόμματος του.

Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωνε πως «η ειρηνική διαμαρτυρία είναι μια δημοκρατική αξία και μια πολιτική πρόκληση που μεγιστοποιείται με τον διάλογο και τον προβληματισμό», ενώ διαμήνυε για μια ακόμη φορά ότι η βία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας αποτελεί εγκληματική πρόκληση κατά του Κράτους, του Νόμου και της Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία ούτε είναι ανεκτή ούτε δικαιολογημένη.

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα, ωστόσο μπλόκα έχουν στηθεί και στην εθνική οδό που συνδέει τα Τίρανα με τον βορρά και τη συνοριακή διάβαση προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα μετακινηθούν προς τα Τίρανα πολλοί Αλβανοί όπου ζουν εκεί για να υποστηρίξουν τις διαμαρτυρίες των φοιτητών.

ΑΛΒΑΝΙΑ-ΓΙΑ 12η ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
ΑΛΒΑΝΙΑ-ΓΙΑ 12η ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Οι έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται είναι εκτεταμένοι, το ίδιο όμως συμβαίνει και σε άλλες εθνικές οδούς της Αλβανίας καθώς πολίτες από την περιοχή της Αυλώνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Μπερίσα, κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα.

ΑΛΒΑΝΙΑ-ΓΙΑ 12η ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τρεις παράλληλες πορείες διαμαρτυρίας στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλεσε και πάλι σε διάλογο τους πολίτες.

Για ακόμη μια ημέρα, μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο προχώρησε σε νέα επικοινωνιακή κίνηση. Σήμερα τοποθέτησε ένα εξάγωνο πέτρινο τραπέζι με καλέσματα για διάλογο και γύρω του, πάνω στο πλακόστρωτο, κόκκινα και πράσινα μαξιλάρια-καθίσματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί κατάργησης της αίθουσας Τύπου στον Λευκό Οίκο: «Ποτέ δεν θα έκανα κάτι τόσο ανόητο»
«Υπάρχει αναφορά fake news ότι θα αφαιρέσω την αίθουσα Τύπου και θα επαναφέρω την παλιά πισίνα, μπορεί να τη μεταφέρω σε μια λιγότερο ενοχλητική τοποθεσία αλλά η πισίνα δε θα επανέλθει ποτέ» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ